Lihaskuntoharjoittelu ja kestävyysurheilu

Tämä aihe jakaa ihmiset vähintäänkin kahteen koulukuntaan. Osalle kestävyysurheilijoista kaikki lihaskuntotreeni on pois itse omasta lajista ja toisille lihaskuntoharjoittelu vähintäänkin tukee omaa lajiaan. Itse kuulun jälkimmäiseen. Valmentajani Mika on viimeistään iskostanut minuun ajatusmallin ”Nopeus on voimaa”. Alla puran monille kipeää ja toisille rakasta aihetta peilaten omaan kokemukseeni. Oma lihaskuntoni oli unohtunut pariksi vuodeksi romukoppaan ja sen kyllä myös huomaa. Asiaa korjataan parhaillaan ja tulokset ovat paranemaan päin!

Monipuolinen liikunta on hyväksi kaikille

Monipuolinen ja terveellinen liikkuminen on kestävyysurheilijalle aivan yhtä tärkeää kuin kenelle tahansa ihmiselle. Esimerkiksi pyöräily yksinään ei ole kovin monipuolista liikuntaa. Se keskittyy aika pieneen lihasryhmään. Toisena esimerkkinä juokseminen. Hyvä lihaskunto auttaa pitämään hyvän juoksuasennon, ryhdin ja askelluksen läpi suorituksen. Usein näkee juoksijoita, joilla lantio alkaa pettämään ja juoksuasento muuttuu epätaloudelliseksi ja kuluttavaksi. Aerobinen harjoittelu heikentää voimaa, joten siksi onkin hyvä sisällyttää voimaharjoittelua myös juoksija, uimarin, pyöräilijän tai sen hullun joka tekee nämä kaikki peräkkäin, treeniohjelmaan.

Rasitusvammojen ehkäiseminen

Tämän näen omalla kohdallani tällä hetkellä tärkeimpänä syynä omalle voimaharjoittelulleni. Kärsin jalan virheasentojen sekä ylipronaationi takia viimeisen parin vuoden aikana kaksi kertaa rasitusvammoista, jotka estivät juoksuharjoittelun kokonaan. Näistä ensimmäinen oli yli vuoden kestänyt plantaarifaskiitti ja toinen säären rasitusvamma, joka piti minut poissa poluilta yli 1,5kk ja esti osallistumiseni Tahkon perusmatkan triathloniin.

Nämä vammat olisi luultavasti ollut estettävissä oikealla lihastasapainolla sekä vahvemmilla jalkojen lihaksilla. Voimaharjoittelu auttaa tukilihasten toimintaa ja sitä kautta nivelten oikeanlaista liikerataa. Vahvemmat lihakset myös voi parhaassa tapauksessa korjata jalkojen virheasentoja (ja myös muita lihasepätasapainoon liittyviä vaivoja).

Koska lihaskuntoharjoittelu on mielekästä vaihtelua ja tuo mukanaan tuloksia

Ainakin itse rakastan salilla käyntiä pitkästä aikaa. Triathlon on lajina juuri siksi itselleni niin rakas, koska saan harjoitella kolmea lajia yhden sijaan. Sen lisäksi voin vielä edistää lihasvoimaani, sillä näen siitä suuren hyödyn esimerkiksi uinnin vedoissa ja polkimien pyörittämisessä voimakkaammin. Esimerkiksi oma 100m uinnin ennätykseni on kuukauden sisällä parantunut 20 sekuntia. Se on prosentuualisesti paljon. Ja tiedän, että 100m ei vielä ole kestävyysurheilua, mutta se varmasti heijastuu myös pidemmän matkan aikoihini. Lisää voimaa perseessä ja reisissä = enemmän watteja pyöräilyn tehossa. Ja niille kestävyysurheilijoille, joita pelottaa suurten lihasten tuoma vaikutus kestävyyteen, voin lohduttaa että 2-4kk salitreeniä vuodessa ei tee sinusta Isoa Arskaa. Voima ja lihasmassakaan eivät kulje aina käsi kädessä.

Latsien avulla kovempaa vauhtia uinnissa!
Latsien avulla kovempaa vauhtia uinnissa!

Voimaharjoittelun jaksottaminen

Syksy ja talvi on mitä parhainta aikaa voiman lisäämiseen. Kisakausi on useimmiten takana. Lajinomaista harjoittelua on takana satoja tai tuhansia kilometrejä. Aika nostella rautaa. Jaksottaminen vaatii kuitenkin tuntemusta ja kokemusta. On totta, että aerobisen kunnon nostaminen ja lihasvoiman kasvattaminen yhtäaikaa ei ole optimaalisinta. Siksi jokaisen tulee katsoa jaksotus kalenteristaan niin, että se istuu omaan kisakalenteriin.

Aiheesta oli mielestäni todella hyvä artikkeli viimeisimmässä Juoksija -lehdessä ja siksi en lähde itse purkamaan tätä sen tarkemmin. Tähän jokaisen tulee löytää itselle sopivin kultainen tie.

Markuksen neljäs treeniviikko

Treeniviikkoni sisälsi tällä kertaa lähinnä uintia ja salitreeniä. Alkuviikon olin Tampereella koulussa, joten treenille jäi aikaa vain kolme päivää. Neljäs potentiaalinen treenipäivä meni tällä kertaa kehonhuoltoon, sillä vaimoni, joka on fysioterapeutti tutki lonkkani ja tuli siihen tulokseen, että kireyttä on! Tämä kireys avattiin lonkkaa paikoilleen asettelemalla ja hieronnalla. Tämän jälkeen jalka nousikin ihan eri tavalla kuin ennen hierontaa. Treenimäärät ovat nousseet noin 7-8 tuntiin viikossa. Kyllä tästä hyvä paketti vielä tulee! Uinnissa on naksahtanut palaset kohdalleen, sillä uintiaikoihin on tullut jo radikaalia muutosta! Ensi viikolla on luvassa treenintäyteistä viikkoa kovalla tempolla. Palataan silloin asiaan!

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s