Ravinto ja kestävyysurheilu

Tietämättömyys ja välinpitämättömyys. Nämä olivat ensimmäiset ajatukset, kun mietin mistä aloittaisin tämän aiheen purkamisen. Koska päässä liikkuu asiaan liittyen niin iso määrä ajatuksia, niin jaan tämän kirjoituksen kahteen osaan. Tällä kertaa kirjoitan ravinnon merkityksestä kestävyysurheilussa ja ensi kerralla aion kirjoittaa ravinnon merkityksestä ja omasta suhtautumisestani ruokaan ylipäätään. Tämänkertainen kirjoitus ei vielä katko verisuonia päästäni, mutta ensi viikolla saattaa käydä niin. Pahoittelen etukäteen hieman painokasta ja kärjistettyä kirjoitustani.

Liikunta, ravinto ja lepo

Tässä kolme tärkeintä elementtiä kehittymiseen. Kolme yhtä tärkeää elementtiä. Yhtä tärkeää piste. Jos liikut ja lepäät, niin kehityt hetken, mutta et pitkään ilman kunnollista ravintoa. Ihminen on monimutkainen, mutta samalla aika yksinkertainen orgaaninen kone. Se tarvitsee polttoainetta ja ihmisen polttoaine on monipuolinen ravinto. Rautalangasta vääntämällä ihminen tarvitsee proteeinia, hiilihydraatteja sekä rasvoja ja myös hivenaineita ja mineeraleja sopivassa suhteessa toimiakseen. Tämä myös ilman liikuntaa. Vaikka eläisit vain maataksesi sohvalla, niin tarvitset näitä. Jos ravinto jää vajaaksi, niin jotakin kehostasti sulkeutuu pois toiminnasta, tai ainakin heikentää toimintaansa. Nerokas systeemi! Suurin osa ihmisistä ei edes tiedosta tämän tapahtumista, koska ovat turtuneet jo väsymykseen, aloitekyvyttömyyteen ja yleiseen huonoon oloon. Mistä tiedän tämän? Koska olen itsekin kokenut saman. Ravinnon laiminlyömällä olen saanut itseni väsyneeksi, vatsavaivaiseksi, ärtyneeksi, tyhmemmäksi jne. Myös kehitys on junnannut tällöin paikallaan.

Ravinto polttoaineena ja kehityksen edistäjänä

Olen itse syönyt vasta pari kuukautta ”oikein”. Syön 5-6 kertaa päivässä pienempiä annoksia. Ennen noin 3-4 kertaa vuorokaudessa isoina annoksina. Kärsin usein vatsavaivoista ja väsymyksestä. Ravintomallin laittaminen kuntoon sai ihmeitä aikaan nopeassa ajassa. Nykyään olen pirteämpi, iloisempi ja vatsavaivat on kadonnut. Myös treenit kulkee paremmin kuin koskaan. En punnitse ruokiani vaa’alla, vaan pyrin syömään monipuolisesti ja itselleni on kehittynyt jo kyky punnita ruoat silmilläni. Olen lisännyt ruokiini paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Parasta välipalaa mitä tiedän on vaimoni tekemät smoothiet. Ennen treeniä pyrin syömään lämpimän aterian. Heti treenin jälkeen juon palautusjuoman (n. 30g heraproteiinia ja 30g maltodekstriiniä) ja syömään heti kotiin päästyäni kunnollisen aterian. Kehitys on lähtenyt rullaamaan uusiin ulottuvuuksiin näillä yksinkertaisilla muutoksilla. Viikonloppuisin otan ravinnon kanssa rennommin, mutta pyrin säilyttämään hyvän ateriarytmin (n 2-3 tunnin välein jotain ruokaa). Viikonloppuisin myös herkuttelen. Enkä aio siitä luopua. Enkä ole absolutisti, mutta alkoholia käytän kohtuudella. En halua tehdä ravinnosta uskontoa tai pakkomiellettä. Tähänkin on joskus itselläni ollut taipumusta.

Ihminen tarvitsee ravintoa peruskulutuksensa verran, jos hän ei tee yhtään mitään. Jos hän nousee makuuasennosta ylös, niin kulutus kasvaa. Jos hän liikkuu kulutus kasvaa entisestään. Yksinkertaista? On, mutta silti ei vieläkään selvää kaikille. Oma perusenergiankulutukseni on 1824kcal/vrk. Tämä siis silloin kun en tee mitään. Jos treenaan, niin kulutus nousee äkkiä 3000kcal/vrk. Ranskan ympäriajossa pyöräilijöiden kulutus voi nousta yli 8000kcal/vrk. Tämä energiavaje on saatava kiinni ruoalla tai sen vaikutukset suoritukseen on selkeät.

 

Terveellinen ja monipuolinen ravinto:

  • palauttaa rasituksesta
  • auttaa jaksamaan suorituksen aikana
  • nopeuttaa kehittymistä
  • vähentää sairastelua
  • vähentää rasitusvammoja
  • auttaa kehonkoostumuksen muokkaamisessa

Ravinnossa kannattaa ottaa huomioon sen laatu, monipuolisuus, rytmi, koostumus ja riittävyys. Omalla kohdallani panostan varsinkin laatuun, mutta siitä kirjoitan laajemmin ensi kerralla. Ruokailu voi olla ihan mukavaa ja samalla terveellistä. Syökää riittävästi ja muistakaa myös riittävä nesteytys!

Muistakaa hyvät urheilijakollegat. Pelkät lisäravinteet ja geelit ei riitä loputtomiin. Ja muistakaa ottaa kaikesta huolimatta rennosti ravinnonkin suhteen. Aina ei tarvita vaakaa ja metronomia ruokailun tahdittamiseen. Itselläni vajaassa parissa kuukaudessa vyötärö on kaventunut ja paino noussut 2kg, kiitos oikeanlaisen ravinnon ja voimakauden treenien. Fiilis on hyvä ja ravinnon suhteen on uusia tuuliakin. Näistäkin lisää ensi viikolla.

Treeniviikon kuulumiset (ennätyksiäkin rikottiin)

Juuri kun olen saanut tämän paatoksen kirjoitettua, niin palaan realiteetteihin. Alkuviikon Tampereen reissun takia ravinto oli mitä oli ja sen huomaa yleisessä jaksamisessa.

Torstaina salilla jalkapäivä. Maastavedot meni hyvin treenin ensimmäisenä liikeenä. Tästä lähtikin alamäki. Kyykätessä iski heikko olo. Tämän jälkeen oli pakko keventää lopputreenit ja ottaa kevyesti.

Perjantaina kävin polkemassa Wattbikellä  yhden tunnin. Tunti sisälsi alku- ja loppuverryttelyn lisäksi kiihtyvän puolituntisen PK1-PK2-VK1-VK2 alueilla. Aluksi sykkeet eivät nousseet millään yli 120. Sitten VK alueilla huomasin, että pyörän ilmoittamat wattitehot ja sykkeet eivät kohdanneet toisiaan totutulla tavalla. Tehot olivat pienemmät kuin sykkeet antoivat ymmärtää. silti jaksoi hyvin puristaa treenin maaliin.

markusfeel II0963

Lauantaina käytiin valmentajani Mikan kanssa yhdessä uimassa. Alkuun tehtiin paljon tekniikkaharjoituksia, jotka olivat taas pitkästä aikaa piristävä kokemus. Tämän jälkeen oli vuorossa muutama testi. Olin varma, että pari päivää kestänyt alavire tulisi näkymään testeissä. Mutta toisin kävi! 100m testissä oma ennätykseni parantui 4 sekuntia! Matka meni aikaan 1.24min. 1km testissä molemmat seottiin laskuissa ja uitiin näköjään varmuuden vuoksi 100m ylimääräistä. Koska vetotahti oli tasainen, niin 1km aika oli helppo laskea. 20.04min! Ennätys tässäkin ja jopa 2min parannus aikaisempaan! Olen varma, että jos olisin tiennyt monesko kierros on menossa, olisin saanut puristettua vielä paremman ajan. Paukkuja nimittäin olisi ollut yhteen kovaan 50m puristukseen.

Uintitesti
Vanhat uintitestit. Pitkälle on tultu parissa kuukaudesa.

Ensi viikolla paatostelen lisää ravinnosta ja uutisiakin on aiheeseen liittyen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s