Ravinnosta part 2

Viime viikolla kerroin ravinnosta ja kestävyysurheilusta. Kun aloin kirjoittamaan tekstiä, niin päässä pyöri niin monta asiaa, että teksti olisi jaettava kahteen eri julkaisukertaan. Tällä kertaa haluan puhua omasta suhtautumisesta ravintoon ja omiin ruokatottumuksiin. Ajattelin tekstin lopussa jakaa muutaman simppelin reseptin, jotka on käytössäni viikoittain (vaikka tämä ei mikään ruokablogi olekaan). Tämänkertainen kirjoitus ei liity varsinaisesti projektiini, mutta on iso osa elämääni ja polttoainettani, joten halusin avautua aiheesta blogini kautta.

Puhtaat raaka-aineet

Suosimme meidän taloudessa puhtaita raaka-aineita. Emme käytä einestuotteita juuri koskaan. Tässä on poikkeuksena omat Tampereen reissut, kun muuta ruokaa ei ole sekä jotkut todella laiskat ja kiireiset arki-illat. Silloinkin valmiiden einesten käyttäminen on minimaalista. Jos jonkin ruoan saa tehtyä itse järkevästi ja se ei vie turhan paljon aikaa, niin silloin se tehdään itse. Itse suhtaudun lisäaineisiin todella kriittisesti. Einekset yms. tuoteselosteet sisältävät nykyään pitkän listan E-koodeja. Enkä väitä, että kaikki E-koodit on pahasta. Tiedän, että osa niistä on täysin luonnollisia aineita. Mutta valitettavan iso osa on kemikaaleja, joita ei ole tutkittu tarpeeksi, on ollut jopa kiellettyjä (esim. Aspartaami), ja ovat muutenkin epäilyttäviä. Lihajalosteissa käytettävä Nitriitti on kemikaali, jota pitää käsitellä hengityssuojan kanssa ja aiheuttaa isoina annoksia vakavia oireita. Tiedän, että jopa vesi on isoina annoksina tappavaa, mutta itse en ainakaan halua ruokaani aineita, jotka sisältävät skaalan keltamustia varoitusmerkit ärsyttävästä tappavaan. Näillekin tuotteille on vaihtoehtoja. Niitä vaan saisi olla enemmän. Ja vaihtoehtojahan olisi enemmän, jos ihmiset valitsisivat eri tavalla. Suurelle osalle ihmisiä ei ole mitään väliä mitä suustansa laittaa alas, kunhan nälkä lähtee. Lihajalosteista julkaistiin juuri viime viikolla tutkimus, jossa kerrotaan niiden yhteydestä suolistosyöpiin.

Esimerkiksi viitseliäisyydestä mainittakoon vaikka majoneesi (on sporttiruokkaa tiedetään). Omatekoiseen majoneesin valmistamiseen menee aikaa noin 3-5 min. Saat maustettua sen juuri sellaiseksi kuin haluat. Kaupan majoneesi on täynnä kaikkea muuta kuin mitä sen tarvitsisi sisältää.

Haluan vielä huomauttaa, että en kyttää lisäaineita suurennuslasin kanssa, mutta vältän, jos voin. Joskus tulee syötyä irtokarkkeja yms. jotka on varsinaisia kemikaalipommeja, mutta edelleenkin, toisinaan ja vältellen sekä itseäni piiskaten.

Ruoan eettisyys ja alkuperä

Taloutemme valitsee ruokansa myös mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman eettisesti. Emme ole kasvissyöjiä, mutta pyrimme pitämään kasvisruokapäiviä kerran viikossa. Lihamme me ostamme lihakaupasta, jossa on tarjolla lähitilojen lihaa sekä tärkeimpänä minulle, luomu vaihtoehtoja! Jos tarjolla on luomumaito, joka maksaa 20 senttiä enemmän kuin ei luomu, niin en ymmärrä kuka valitsee ei luomun? Luomuversion lehmällä on varmasti ainakin paremmat oltavat kuin sillä tehoimuroidulla lehmällä. Vaikka sen elämä ei varmasti ole niin täydellistä kuin se voisi olla, niin se on askel eteenpäin. Jos luomu maksaa hieman enemmän, niin valitsen varmasti sen. Jos luomu maksaa paljon enemmän, niin silloin puren hammasta ja valitsen taas halvemman vaihtoehdon ja kiroan itseäni. Joskus on vaan pakko mennä taloudellisemmin kuin toivoisi.

Valintojen vaikutus itseeni

Minulle on aivan sama, perustuuko valintojeni vaikutus plasebo efektiin vai onko vaikutus todellinen, mutta vaikutus on olemassa. Olen ruoan puhtauden valinnoilla itse pirteämpi ja paremmin voiva. En ole huomannut sen vaikeuttavan elämääni millään tasolla. Nautin ruoanlaitosta, vaikka se veisi vähän enemmän aikaa kuin valmiin mikroaterian lämmittäminen. Saan isoista ruoka-annoksista itselleni eväät töihinkin ja ei tarvitse murehtia saako päivän aikana varmasti syötyä välipalan ja lounaan. Eettisten valintojen avulla nukun yöni paremmin. Tiedän, että jos jätän sen yhden tonnikalapurkin ostamatta, en pelasta maailmaan, mutta en myöskään ole osaltani mukana tuhoamassa sitä.

Foodinin ambassador

Sitten niihin uutisiin. Minut ja vaimoni Heidi, valittiin mukaan Foodinin ambassadoreiksi. Tästä lähtien blogissani tulee olemaan jonkin verran tuotesijoittelua. Lupaan silti tehdä tuotearviot puolueettomasti. Käytän itse paljon smoothieita välipaloina ja siihen tarkoitukseen ainakin Foodinin tuotteet tulevat olemaan mahtava juttu! Myös raakasuklaata kuluu tässä taloudessa. Lisäksi sain jo testiin heidän valmistamaa Heraproteiinia (ja mikä parasta se on maustettu Stevialla). Pääsemme Heidin kanssa mukaan uusien tuotteiden testaukseen ja kehittämiseen. Blogissani on siis jatkossa nähtävillä tuotetestejä ja Heidin reseptejäkin saattaa olla luvassa!

Foodin_logo

Heidin Smoothieresepti (minä syön usein välipalaksi)

1 banaani
1/2 avocado
0,5 dl kookosmaitoa
1 rkl Foodin chia-siemeniä
0,5 dl Foodin vaniljahera
1 tl Foodin nokkosenlehtijauhetta
1 rkl Foodin Toco-riisinlesejauhetta
ripaus suolaa
1/2 limen mehu ja halutessasi raasta kuorta mukaan
100 g mustikoita tai muita marjoja
Vettä oman maun mukaan, riippuen kuinka juoksevaa smoothiesta haluat.
Koristeluun Foodin mehiläisen siitepölyä, kaakaonibsejä ja goji-marjoja.

Treeniviikon kuulumiset

Maanantaina aloitin Mikan laatiman uintikuurin, jonka kesto on noin neljä viikkoa. Tällä kuurilla haetaan uintitekniikkaan parannusta, sekä opetellaan uimaan eri vauhdeilla (tunnistamaan vauhdit). Mika oli mukana treenaamassa. Alkulämmittelyt on 700m pitkät tekniikkaa sisältävät rykäisyt, jotka olisi vielä kesällä jääneet tekemättä. Itse harjoitus oli mieluista, mutta raskas.

Tiistaina oli vuorossa alakropan salitreeni, josta ei jäänyt mitään erityistä mieleen. Kyykkyyn ja pohkeisiin lisättiin lisää painoa ja sehän kostautui mukavalla pohjejumilla, joka ei ole vieläkään täysin mennyt ohi.

Keskiviikkona pidin välipäivän. Ohjelmassa olisi ollut uintia, mutta oma olotila oli todella nuutunut ja käsikin oli kipeä. Tämä oli vasta alkusoittoa tulevalle.

Torstaina yläkropan treeni meni todella hyvällä teholla. Lienee päivän lepo saanut ihmeitä aikaan, mutta jokaisessa liikkeessä oli enemmän painoja kuin ennen ja hyvä vire säilyi läpi treenin!

Perjantaina kävin polkemassa Wattbikellä 10km testin. Testi meni ilmanvastus säätö kolmosella aikaan 16.30.00. Olen todella tyytyväinen aikaani. Fiiliskin oli hyvä, vaikka tuo aika mentiin aerobisen ja anaerobisen kynnyksen välillä ensimmäiset 8,5km ja sen jälkeen laitoin rutistusvaiheen päälle ja viimeinen 1,5km meni jo maksimin puolella.

Lauantaina helvetti pääsi irti. Kävin uimassa uintikuurin kakkososan. Jo uimahallille lähtiessä vasemmassa olkapäässä oli omituinen tuntu. Ei suoranaista kipua, mutta ei hyväkään fiilis. Kerkesin uida alkuverryttelyt, kun olkapäässä alkoi tuntua kipua. Jatkettuani vähän aikaa uintia kipu hävisi taka-alalle. Päätin siis jatkaa treeniä (virhe). Puolessa välissä treeniä kipu palasi kahta kauheampana. Samalla tuli myös paha olo. Tuli tunne, että laattaan kohta altaaseen, jos en nouse. Suihkun kautta kotiin. Kotona iski ensin kylmä ja sen jälkeen oikean lavan alla tuntui naksahdus ja alkoi pistävä kipu, joka ei ole mennyt vieläkään ohi. Nyt vasen olkapää on pienempi murhe kuin tuo lavan alla oleva kipu.

Sunnuntaina käytiin Mikan ja vaimoni Heidin (joka tuli paikalle fyssarin ominaisuudessa) kanssa tekemässä minulle liikkuvuus ja lihaskuntotesti. Edellisen kerran nämä tehtiin minulle 1,5kk sitten. Kaikkia lihaskuntotestejä emme voineet tehdä kipuilusta johtuen, mutta ne mitkä saimme tehtyä olikin positiivinen yllätys! Näistä kirjoitan ihan oman blogikirjoituksen, koska näin lyhyessä ajassa on saatu huikeita tuloksia aikaiseksi!

12188409_10153635394014299_964426748_n

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s