Missä projekti on menossa?

Ajattelin, että nyt on hyvä aika kertoa omat kuulumiset ja kertoa kuinka projektini ensi kesän triathlonin puolimatkalle etenee. Viime viikolla tehdyt liikkuvuus- ja lihaskuntotestit kertoi mukavasta positiivisesta kehittymisestä.

Testin tuloksia:

Lihaskuntoni on harpannut eteenpäin. Sen näkee tuloksien lisäksi omassa kehonkoostumuksessa ja yleisessä jaksamisessakin. 1,5kk sitten tehdyt tulokset olivat tälläiset:

kuntotestin tulokset 1,5kk sitten
kuntotestin tulokset 1,5kk sitten

Viime viikolla tehdyssä testissä leukoja vedettiin jo 8, istumaannousuja oli 28 ja kyykkyjä 27 (30 sek aikana). Melkoinen edistyminen näin lyhyessä ajassa! Kaikki liikkeitä ei voitu tehdä kipeän olkapään ja lavan alla olevan pistävän kivun takia. Myös kehitettävää löytyy silti. Syville vatsalihaksille lähdetään nyt hakemaan voimaa, että keskivartalon hallinta saadaan kuntoon. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin juoksussa, mutta myös uinnissa ja pyöräilyssä.

Liikkuvuustestissä selvisi, että paljon on menty eteenpäin myös jalan linjausongelmien kanssa. Enää ei tarvitse keskittyä hiki valuen, että varpaat ja polvi osoittaisi samaan suuntaan kyykyssä. Kehitystä tullut siis tässä todella tärkeässä asiassa! Ylipronaatio on edelleen ongelma, mutta sitä tuskin saadaan hetkessä korjattua.

Omat fiilikset:

markusfeel II0069

Koko projekti on muuttanut oman elämän täydellisesti. Kun ravinto on mennyt pääosin uusiksi ja liikuntaa tulee harrastettua säännöllisesti (siis joka päivä), niin myös unenlaatu on syventynyt. Tämän myötä olen päivisin huomattavasti virkeämpi ja parempituulisempi. Oman kehon muutokset on ollut mukava lisäbonus. Paino on noussut noin kolme kiloa ja vyötärö kaventunut samalla. Eli lihastakin on saatu aikaiseksi. Tämä taas tuntuu kehon hyvinvointina. Nykyään kärsin paljon harvemmin niska-, hartia- yms. säryistä.

Kuntokin on noussut mukavasti. Tämän huomaan varsinkin vauhtikestävyysalueella oltaessa. Ennen VK-alueen treenit tuntui todella tuskaisilta, nyt ne menevät mukavana lisäbuustina treeneissä. Kävellessä en juuri enää hengästy, vaikka kävelisin maksimivauhtia. Ainakin sisäpyörä tuntuu kulkevan. Juoksemaan en ole päässyt ollenkaan viimeiseen pariin kuukauteen, joten juoksukuntoni on tuskin kummoinen. Sitä se ei ole kyllä ollut koskaan. Omassa mielessäni pahin skenaario on se, että juoksukuntoa ei kerkeä saamaan vaaditunlaiseksi tai jalat reagoi taas rasitusvammojen kautta tulevaan kauteen.

Uintivauhtini on harpannut tekniikkatreenien myötä reilusti kovemmaksi. 100m ajasta on lähtenyt projektin aikana 20 sekuntia pois. 1km aika on parantunut minuuteilla. Ja heti kun olkapää parantuu taas uintikuntoon, niin aloitan Mikan laatiman kuukauden kestävän uintikuurin, jonka uskon nopeuttavan uintiani entisestään.

Ensi vuoden tavoiteaika kiiluu silmissäni ja uskon, että ollaan hyvässä vauhdissa kuuden tunnin ajan rikkomisessa. Motivaatio on pysynyt toistaiseksi korkeana ja vain harvoina päivinä treenaamaan lähteminen on ollut hankalaa. Muutamana päivänä olen miettinyt, mitä sitä ennen teki vapaa-ajallaan? Makasi sohvalla ja tuijotti telkkaria. Onneksi ei enää. Kavereitakin onneksi ehtii näkemään, joten sosiaalinen elämä ei ole projektin myötä tuhoutunut.

Valmentajan fiilikset 

Mika saa seuraavaksi kertoa oman näkemyksensä siitä, missä valmennettava menee:

”Markuksen kanssa matkaa on takana nyt noin kolme kuukautta. Projekti on ollut inspiroiva ja opettavainen myös valmentajalle. Valmennuksen alussa käytettiin paljon aikaa testaamiseen. Triathlonin koostuessa kolmesta osalajista, on testattavaa myös paljon (uinti, laktaattitestit sekä pyörässä että juoksussa, lisäksi lihaskunto-, liikkuvuus ja liikehallintatestit). Testit paljastavat niin lähtökunnon kuin myös suurimmat kehityksen kohteet, joihin oma valmennusfilosofiani keskittyy – olemme yhtä kovia kuin meidän heikoin lenkkimme, joten kehitetään niistä vahvempia. Fyysisten testien lisäksi ravintoasioita käytiin läpi ruokapäiväkirjan kautta.

Kuntotestien merkeissä nähtiin useamman kerran ja suurimmat kehittämisen kohteet olivat kohtalaisen selkeät: uinti kokonaisuudessaan, vauhtikestävyysalueet pyörässä ja juoksussa sekä muutama asia ravinnon puolella. Lisäksi liikkuvuus- ja liikehallintatestit ilmoittivat puutteista (voimakasta ylipronaatiota, lihasepätasapainoa ja lihaskunto vain keskimääräinen), jotka ovat mitä todennäköisimmin ainakin osasyyllisiä aiempiin vammoihin. Näissä testeissä oli pyynnöstäni mukana myös fysioterapeutti, jollainen löytyi onneksi Markuksen lähipiiristä. Samalla opin näistä asioista itsekin lisää, vaikka olen lihasepätasapainon ja selkäongelmien kanssa paininut itsekin jo vuosia, on eri asia olla tarkkailijana kuin kokea niitä itse.

markusfeel II1120
Markus tekee kuuliaisesti sen mitä harjoitusohjelmassa lukee ja niinpä kehitystä on tullut selvästi. Toisaalta hän on myös oppinut kuuntelemaan kehoaan ja kysyy tarvittaessa, voiko vaihtaa harjoituksia eri järjestykseen tai pitää lepopäivän, jos vireystila ei ole ollut tarpeeksi korkea suunnitelluille harjoituksille, mikä on tavoitteellisesti liikkuvan yksi tärkeimpiä ominaisuuksia. Luottamus toistemme tekemiseen on erinomaisella tasolla, joka on myös tuloksekkaan valmentamisen kulmakiviä.

Mitä kolmessa kuukaudessa on saatu aikaan? Merkittävimpänä pidän sitä, että ongelmat lihastasapainossa ja liikehallinnassa on saatu kuntoutuksen ja huomion alle. Edistyminen tämän osalta onkin ollut huimaa. Tämän myötä lihaskunto ja koordinaatio ovat parantuneet, mikä on edellytys järkevälle harjoittelulle. Eniten kehitystä on tapahtunut uinnissa, jossa 100 m ajasta on lähtenyt sekunteina kaksinumeroisia lukuja reilussa kuukaudessa. Laktaattitesteissä saatujen tulosten ansiosta harjoittelu on tapahtunut oikeilla alueilla, jolloin harjoitusvaikutukset on saatu pidettyä suunnitellussa. Onnistuneista harjoituksista kertoo myös se, että nyt pyörälläkin vauhtikestävyysalue löytyy ja siellä Markus pystyy työskentelemään huomattavasti alun tilannetta sujuvammin ja pidempään. Ravintopuolella päästiin vähällä, sillä Markus vihkiytyi asiaan innolla ja paria kertaa enempää tapaamisia ei tarvittu, että ravinto tukee tavoitteellista harjoittelua. Pieniä kiputiloja ym. vaikeuksia on ilmaantunut matkan varrella, mutta harjoittelua keventämällä ja keskittymällä vammojen hoitoon, ei projektia todellakaan haudata, vaan mennään fiksusti entistä innokkaammin kohti tavoitteita eli Joroisten starttiviivaa. Tuo 250 päivän päässä oleva tavoite pitää olla jo nyt jatkuvasti ajatuksissa. Seuratessani Markuksen tekemistä ja sitoutumista, tiedän näin olevan.” -Mika Martikainen / Murtokohta Oy

Viikon treenikuulumiset

Tällä viikolla on treenit olleet hieman epävireisiä johtuen rajoitteista. Olkapää estää uimisen ja suurimman osan yläkropan treeneistä ja olen edelleenkin juoksukiellossa. Jotain kuitenkin saatiin aikaiseksi.

Maanantaina coretreeni vaimoni opastuksella. Syvät vatsalihakset löytyi ja oli muuten tuskaista ensimmäisellä kerralla. Hiki tässä ei pääse tulemaan, mutta kipeät lihakset kyllä!

Tiistaina oli vuorossa sisäpyöräilyä. Salilla oli muutettu sisäpyörien paikkaa niin, että en päässyt tekemään treeniäni Wattbike Prolla. Tästähän meni pasmat sekaisin! Jouduin puolet ajasta etsimään oikeaa vastustasoa itselleni. Treeniin kuului kovia parin minuutin vetoja ja täysiä 20 sekuntia vetoja. Ihan kaikkia vetoja en kerennyt tekemään, kun alkoi aika loppumaan kesken, kiitos myöhäisen salille tulon ja alun säätämisen.

Keskiviikkona oli salilla vuorossa jalkapäivä. Tällä kertaa toistojen määrä tiputettiin ja painoja nostettiin. Tämä pieni ärsykkeen muutos sai aikaan loistavan treenin ja jäätävän parin päivän lihaskivun. Vielä kirjoittaessakin pakarat huutaa onnesta (tuskasta).

Torstaina oli taas vuorossa corea ja sen päälle tein salilla yläkropalle sen treenin mitä pystyin.

Perjantaina oli tarkoitus olla jalkapäivä, mutta lihaskipu ei sitä suositellut. Se piti korvata kävelylenkillä. Sekään ei onnistunut. Uusien vaatteiden ostaminen vei niin paljon aikaa, että aika vaan yksinkertaisesti loppui kesken.

Lauantaina treeniohjelmassa oli sama pyörätreeni kuin tiistainakin. Kauhunsekaisin tuntein lähdin kohtaamaan viime viikon haasteet uudestaan. Tällä kertaa fiilis oli aivan toinen. Treeni sujui kuin rasvattu. Kaikki vedot meni hyvällä fiiliksellä. 20sekuntin All out vedoissa päästiin 689 wattiin. Yhden jalan pyöritykset sujui jo kovemmalla vastuksella kuin aikaisemmin. Kaikinpuolin loistava treeni!

Tätä kirjoittaessa on sunnuntai ja illalla olisi tarkoitus käydä pitkällä kävelylenkillä. Tästä en kuitenkaan tänä sunnuntaina aio ottaa paineita. Ensi viikkoon taas!

2 Comments Lisää omasi

 1. Pekka Mustonen sanoo:

  Kommentista kehkeytyy kysymys, itsellä ja naisystävällä on myös haaveena suorittaa ensi kesänä joko puolikas tai 1/4 Triathlon, mistä alkaisimme ? Minun kunto 35% hyvästä 100% ystävättärelläni 80 %, molemmilla huono uinti mutta hyvä pyöräily ja kohtuullinen juoksu, kiitos etukäteen,
  Pekka Mustonen

  Tykkää

  1. Moikka Pekka! Itse aloitin lähes nollasta. Innostuin treenaamisesta liikaa ja sain samantien rasitusvammoja, jotka estivät osallistumisen kisoihin, joihin oli tarkoitus osallistua. Kannattaa siis aloittaa rauhassa. Riippuu myös paljon tavoitteesta. Jos tavoitteena on päästä maaliin, niin vähempi riittää. Jos asettaa itselleen aikarajan, niin siihen pääseminen voi olla sitten työläämpi matka. Itse olen ainakin nauttinut tästä matkasta todella paljon ja motivaatio on ainakin vielä pysynyt korkealla. Muistakaa lihaskunnon treenaaminen myös lajikohtaisen treenaamisen ohessa. Nyt on hyvä aika aloittaa peruskuntotreenit. Pitkiä ja kevyitä lenkkejä. Vauhtia sitten keväällä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s