Testissä Firstbeat Hyvinvointianalyysi

Sain Jamosportilta testattavaksi Firstbeat Hyvinvointianalyysin. Analyysissä tarkkailtiin neljän vuorokauden ajan sykevälivaihtelua Bodyguard -mittalaitteella. Tällä kertaa kirjoitan kokemuksistani mittauksesta, sekä tuloksista jotka analyysistä sain. Hyvinvointianalyysin lisäksi sain vielä Firstbeat Sports -raportit, joista saan urheilijana enemmän infoa palautumisindeksin avulla, kuin hyvinvointianalyysistä. Hyvinvointianalyysi osoittautui todella kattavaksi jo itsessään.

Mistä analyysissä on kyse?

Hyvinvointianalyysi mittaa ympäri vuorokauden sykevälivaihtelua. Tästä saadaan koostettua raportti, joka kertoo palautumisen ja stressin tason. Raportista näkee myös, kuinka hyvin yönsä on nukkunut. Analyysissä seurataan vähintään kahden arkipäivän ja yhden vapaapäivän sykevälivaihtelua, jotta saadaan hyvä kuva ihmisen viikkorytmistä. Alla suora lainaus Jamosportin sivuilta:

”Hyvinvointianalyysi mahdollistaa konkreettisella tavalla elimistön päivittäisten stressi- ja palautumisjaksojen mittaamisen ja raportoinnin. Stressin ja voimavarojen raportti osoittaa mm. esiintyykö vuorokaudessa riittävästi palautumista ja palautuvatko elimistön voimavarat unen aikana.

Stressinmittauksen keskeisimpiä tavoitteita on pitkäaikaisen kuormituksen välttäminen, jotta vakavia uupumustiloja ei pääsisi kehittymään. Riskiä voidaan vähentää huolehtimalla säännöllisestä palautumisesta ja voimavarojen kartuttamisesta, joita voidaan seurata Hyvinvointianalyysilla.”

Mittaus

Hyvinvointianalyysin tekeminen aloitetaan aloituspalaverilla ja alkukyselyllä viimeistään päivää ennen mittauksen aloittamista. Palaverissa kerrotaan kuinka laitetta käytetään ja päiväkirjaa täytetään. Jarmo Jääskeläinen Jamosportilta antoi hyvät ohjeet laitteen käyttöön ja käytiin vielä läpi perustiedot minusta. Jarmo tietää minun triathlonprojektista jo ennalta ja olikin mukana pyörälaktaattitestissä tarkkailemassa sykettä, sekä antamassa harjoitusraportin testistä saaduista tiedoista.

Oma mittaukseni alkoi lauantaiaamuna. Lauantaita pidetään suomalaisen ihmisen stressaavimpana päivänä, joten siitä on hyvä aloittaa. Aamulla asetin mittauslaitteen päälleni ohjeiden mukaisesti heti herättyäni ja siitä homma lähti käyntiin. Laitteeseen kiinnitti alussa väkisinkin huomiota. Sitä tuli tarkkailtua vähänväliä, että onhan laite kunnolla kiinni. Luvassa oli jollain tavoin stressaava vapaapäivä. Aamupäivällä kävin salilla vetämässä todella kovan Wattbike treenin. 1.40h pyöräilyä kovilla vedoilla. Illalla oli luvassa kaverin syntymäpäiväjuhlat ja yllätys sellaiset. Talo täynnä tuntemattomia ihmisiä, alkoholia (tosin omalla kohdalla jäi neljään annokseen) ja paljon meteliä. Vaikka luvassa oli hauska ilta, tiesin jo valmiiksi sen myös elimistöä stressaavaksi. Lauantain kohdalla mittaus meni metsään. Juhlien aikana toinen kahdesta anturista oli irronnut ja illan kohdalla oli monen tunnin tyhjä mittaustulos. Yöllä olin repinyt mittalaitteen vahingossa irti. Ennen irtoamista oli kuintenkin raportissa heikkoa palautumista unen aikana. Alkoholi vaikuttaa unenlaatuun jo pienissä määrissäkin. Mutta tuloksista enemmän myöhemmin. Yöllä en onneksi kiinnittänyt laitteeseen juurikaan huomiota muuten.

Sunnuntaina itselläni oli todella rento päivä. Luvassa oli lepopäivä treenistä ja siivouksen lisäksi ei ollut muuta ohjelmaa kuin löhöilyä. Sen huomasi myös raportista. Sunnuntai oli varmasti viikon tärkein päivä palautumiseni kannalta. Tähän päivään varauduin paremmin ja liimasin mittalaitetteen johdon, sekä anturin päät ihooni kiinni ihoteipillä. Tämän jälkeen ei ollut enää ongelmia laitteen irtoamisen kanssa.

Firstbeat
Firstbeat Bodyguard ja Suunto sykevyö puettuna päälle ennen treeniä. Cyborgi-Markus

Sunnuntai-iltana aloin tiedostomaan mittalaitteen päässäni. En tiedä vaikuttiko se tulevien päivien huonoihin yöuniin ja lievään stressin nousuun? Tuli sellainen isoveli valvoo olo ja aloin tarkkailemaan mittalaitteen vihreänä sydämenlyöntien tahtiin vilkkuvaa valoa liiaksikin asti. Sunnuntain ja maanantain välisen yön nukuin vielä hyvin, mutta seuraavat pari yötä olivat kyllä heikkoja suorituksia.

Maanantai oli töissä vielä kevyt päivä, joka tosin sisälsi jonkin verran valmistautumista ja suunnittelua tulevien kuvausten suhteen. Maanantaina kävin myös uimassa. Uintia Firstbeatin mittalaite ei kestä, joten sen ajaksi laitoin laitteen pukukoppiin. Sain Jarmolta lainaan Suunnon Memorybeltin, jonka avulla pystyin seuraamaan uinninaikaista syketä. Se olikin ensimmäinen kerta koskaan, kun sain sykedataa uinnista. Tiistaina töissä oli raskas miljöökuvaus. Neljä tuntia kuvausta leipomossa ilman taukoja oli raskas kokemus. Raportin mukaankin ollaan oltu liikunnan puolella. Koko tuona aikana en kerennyt syömään tai lepäämään. Illalla kävin kävely-/juoksulenkillä. Viimeinen yö tuli nukuttua todella levottomasti.

Raportit ja palaute

Keskiviikkona palautin laitteen Jamosportille ja iltapäivällä Jarmo tuli antamaan palautteen saaduista tiedoista. Aluksi kyseltiin omia tuntemuksia mittauspäiviltä. Mittauksen aikana täytin päiväkirjaa päivän tapahtumista, jotta ne voitaisiin yhdistää saatuun dataan ja näin ollen nähdä syyt ja seuraukset. Omat tuntemukset mittausajalta olivat stressinsekaiset ja huonon unen vaivaamat. Tämä ei ollut omasta mielestäni normaalia tuntemusta päivittäisestä hyvinvoinnistani. En muista, koska viimeksi kohdalle olisi osunut näin monta huonosti nukuttua yötä ja stressaavaa päivää. Treenitkään eivät kulkeneet niinkuin normaalisti menisi. En tiedä johtuuko tämä siitä, että oman itsensä tarkkailuun kiinnitti mittauksen aikana paljon enemmän huomiota kuin normaalisti kiinnittäisi, vai oliko nyt huono viikko ylipäätään? Itselläni on ollut jo parin viikon ajan olo, että olenko päässyt palautumaan kunnolla kovista treeneistä.

Raportit puhuivat samaa kieltä kuin omat tuntemukseni. Yöt olivat olleet heikosti tai kohtalaisesti palauttavia. Päivänaikaista palautumista ei ollut kuin pelkästään sunnuntaina. Raportista löytyi onneksi myös paljon hyvää. Uniaikani on tarpeeksi pitkä. Leposykkeeni kertoo hyvästä kunnosta. Yön aikana leposyke oli laskenut lähes poikkeuksestta 45 lyöntiin minuutissa. Sunnuntaina keskisykekin oli vain 63 lyöntiä minuutissa.

Jarmon ohjeilla aion jatkossa pitää työpaikan ruokatauot puhtaasti ruokataukoina ja pitää ajatukset jossain muualla kuin töissä, jotta päivänaikaista palautumistakin saataisiin aikaan.

Mielenkiintoista oli saada myös vuorokauden energiankulutus tarkasti. Lukemat olivat melko hurjia. Päivittäinen kulutukseni treenipäivinä oli 2675-3657kcal. Eli syödä saa aika reippaasti jatkossakin!

Yön unet ihminen rakentaa jo päivällä. Alan itsekin jatkossa keskittyä siihen, että treenit tulee tehtyä ennen klo 20.00 ja illalla ennen nukkumista luvassa on rentouttavia hetkiä esim. kirjan parissa. Valot saavat alkaa vähenemään asunnosta iltaa kohti ja tietokone/tabletti/puhelin saa jäädä rauhaan pari tuntia ennen nukkumaan menemistä.

Esimerkin vuoksi laitan palautumisen kannalta huonoimman ja parhaimman päivän raportit alle nähtäväksi.

 

Näyttökuva 2015-11-14 kello 11.11.36

Alla myös esimerkki Firstbeat Sports raportista.

Näyttökuva 2015-11-14 kello 11.14.26Näyttökuva 2015-11-14 kello 14.23.39

Yhteenveto

Suosittelen Firstbeat analyysiä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnista tai haluaa tietää mikä oma palautumisen taso on. Omaa stressiään ei aina välttämättä tiedosta ja ainakin itseäni on kiinnostanut pitkään tietää, miten nukun ja miten palaudun treeneistä. Nämä tiedot toimitin myös valmentajalleni Mikalle, jotta hän osaa arvioida missä mennään. Sain Jarmolta laitteen vielä jatkokäyttöön, jotta voimme testata millaisia arvoja saan kevyellä viikolla. Nyt mittaus osui kehittävälle treeniviikolle ja takana oli jo pari viikkoa kovaa treeniä. Mielenkiinnolla odotan, miltä ensi viikon tiedot tulevat näyttämään. Tämä oli todella mielenkiintoinen tutkimusmatka omaan kehoon ja mieleen. Varsinkin jatkon kannalta olen todella kiinnostunut Firstbeat Sportsista, sillä sen avulla omaa jaksamista ja palautumisen indeksiä on helpompi seurata datan avulla. Mittalaite vaatii omalla kohdallani totuttelua, mutta en kokenut sitä fyysisesti häiritseväksi. Sunnuntain tai ylipäätän viikonlopun merkitys realisoitui testin avulla itselleni. Lepopäivät ja yleinen rentoilu on ihmiselle hyväksi. Työpäivät on töitä varten ja vapaa-aika on vapaata töistä.

Jos haluat nyt itsellesi Firstbeat Hyvinvointianalyysin edullisemmin, niin klikkaa alla olevaa kuvaa ja ota yhteyttä Jarmo Jääskeläiseen. Mainitse MarkusTri1590, niin saat analyysin hintaan 159€ (norm. 180€).

jamosport-square

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s