Rehellinen Kirjoitus Treenaamisesta

Onko treenaaminen aina ruusuilla tanssimista, josta seuraa onnellista ja pirteää elämää? Onko kaikki tosissaan ja tavoitteellisesta treenaavat ihmiset virkeitä yli-ihmisiä? Maistuuko treenit aina makealta? Vastaus kaikkii kysymyksiin on ei. Rehellisesti.

Viimeisen kolmen viikona aika olen itse kärsinyt paljon uniongelmista. Oli muutaman viikon putki, jonka aikana en saanut nukuttua kunnollisia yöunia kertaakaan. Nukahdin kyllä hyvin, mutta heräsin joka yö aamuyöllä koneet täysillä kierroksilla. Nämä näkyi myös Firstbeat -analyysissa punaisina stressireaktioina. Parin viikon jälkeen uni vihdoin tuli. Syvä ja makea. Sain nukuttua täydelliset yöunet. Aamulla olo tuntui pirteämmältä kuin koskaan. Treenit kulki entistä paremmin. Sitten tuli taas muutama yö, joka toisti samaa jo tavaksi tullutta kaavaa. Sittemmin on ollut välillä hyvin nukuttuja öitä ja välillä vähän huonommin.

Mistä tämä johtuu? Tuo kysymys kävi aika monta kertaa mielessä parin viikon valvontajakson aikana. Treenaanko liikaa tai liian kovaa? Enkö saa palauduttua? Onko ravintopuolella kaikki palikat kohdillaan? Stressaako minua joku asia, jota en saa vaan päähäni? Töissä on ollut kova kiire. Kouluni vetelee viimeisiä hetkiään, luoden omat paineensa. Treenejä on joka päivä. Kaikki kevyet viikot treeneistä ajoittuu kolmen päivän koulupäiville, jolloin matkustan Tampereelle. Tampereella syön todella huonosti, nukun vähän ja koulussa voi olla päiviä, jotka kestävät kellon ympäri. Onhan tuossa tietysti mausteet kasassa epäonnistuneisiin yöuniin.

markusfeel II0926

Mistä tämä siis johtuu? En suoraan sanottuna tiedä. Nyt olen nukkunut taas paremmin useamman yön ajan. Ehkä kyseessä oli epäonninen jakso elämässä. Unet ovat kaikille elintärkeitä. Unet määrittelevät hyvin pitkälti seuraavan päivän energiatasot. Urheilijalle unet ovat palautumisen kannalta vieläkin tärkeämmät. Lepo, tuo kolmas virstanpylväs kehittymisessä. Tärkein palautuminen tapahtuu unen aikana. Kun tämä palikka otetaan pelistä pois, ei tapahdu myöskään kehitystä.

Oma treeni tosin on kulkenut myös huonosti nukkutujen jaksojen aikana todella hyvin. Treenaamaan lähteminen taas ei ole kulkenut niin hyvin. En ole jättänyt yksiäkään treenejä vielä välistä siksi, että sattuu väsyttämään, mutta on se lähteminen ollut todella vaikeata. Motivoinnin avaimena minulla on ollut maalin hahmottaminen. Kun on asettanut itselleen selkeän tavoitteen ja visualisoinut sen päässään, niin treenit eivät jää niin herkästi väliin. Joroisten maalisuora. Se on pitänyt minut treenaamassa. Tunnustelen tuota fiilistä edelliskesän sprintistä vieläkin, kuin se olisi tapahtunut eilen. Jaksan taas jatkaa. Minua on tultu kannustamaan. Keskeyttäminen ei ole vaihtoehto. Näillä mantroilla innostun, perhoset pörisevät vatsassa ja treeni-ilo palaa.

Onko tämä kaikki sitten vaivan väärti? Rehellisesti. On.

Väsyneenäkin olen pirteämpi kuin koskaan aikaisemmin. Elimistö toimii paremmin kuin koskaan. Tuloksia tulee ja tavoite itsessään on niin kutkuttavan jännittävä, että matka sinne on hieno seikkailu. Aina tulee alamäkiä, mutta niiden jälkeen myös ylämäkiä. Luvassa on tarkkailua palautumisesta Jamo Sportin kautta Firstbeat Sports -analyysin avulla. Näin nähdään kovaa dataa palautumisestani ja unieni laadusta jatkossakin. Valmentajani taas saa puhaltaa tarvittaessa pilliin, jos niikseen tulee. Siihen saakka treenataan, mutta fiksusti.

Muistakaa myös kauttani saatava tarjous Firsteat hyvinvointianalyysiin Jamo Sportilta! Mainitse MarkusTri1590, niin saat analyysin hintaan 159€ (norm. 180€).

Treenikuulumiset viikolta

Tällä viikolla on tullut uitua. Tai oikeastaan jo viimeiset kolme viikkoa ovat olleet kovin uintipainotteiset. Meneillään on Mikan kehittämä uinnin tehokuuri, joka on neljäviikkoinen rutistus uintia. Mukaan mahtuu paljon tekniikkaharjoitteita, sekä menoa eri vauhtialueilla. Kaikki huipentuu saman päivän aikana tapahtuvaan 1km ja 2km uintitesteihin. Kuulostaa kivalta päivältä! Jokainen uintikuurin treeni on ollut matkaltaan 3-3,5km luokkaa ja ajaltaan 1-2h. Tuloksiakin on tapahtunut, mutta niistä kerron enemmän, kun kuuri viikon päästä on ohi.

Maanantaina kävin yllätys yllätys uimassa. 10x 100m 15 sekuntin tauoilla ja sen jälkeen 10 x 100m 45 sekuntin tauoilla. Tähän sitten alle ja päälle verryttelyt 700m + 200m. Kone oli hieman hyydyksissä, joten mitään ennätysaikoja ei tehty, mutta uinti kulki muuten ihan mukavalla vireellä.

Tiistaina oli vuorossa salitreeniä pitkästä aikaa. Treeni kulki hyvin nukutun yön jälkeen erinomaisesti! Levyjä sai lisätä jokaiseen liikkeeseen.

Keskiviikkona salilla oli yläkropan vuoro. Treeni kulki edelleenkin mahtavalla sykkeellä. Myös keskiviikkona levyjä sai lisätä tangon koristeeksi kaikissa liikkeissä. Mukava salireissu kaikinpuolin!

Torstaina uintia. Tällä kertaa myös Mika liittyi seuraan. Yhdessä jaksettiin painaa läpi pitkä ja puuduttava treeni. Oltiin molemmat sitä mieltä, että olisi saattanut jäädä vaikka tekemättä, jos ei olisi ollut tsempparia mukana. Ohjelmassa oli kaiken muun kivan lisäksi erittäin mukava pyramidiharjoitus 50-100-200-300-400-500-400-300-200-100-50 metriä ja tauko jokaisen matkan välillä oli 40 sekuntia. Vähän luistettiin ja 500m jälkeen pidettiin pidempi tauko (1,5-2min). Hullu treeni, mutta niin vaan selvittiin. Matkaa taisi tulla lämmittelyineen lähemmäksi 4km.

Seuraava treeni oli vuorossa lauantaina (perjantaina skippasin core -treenin aikatauluongelmien takia). Sisäpyöräilyä ensimmäistä kertaa pariin viikkoon. Ja kylläpä Wattbike kulki mukavasti! Treeniin sisältyi 1,5h polkemista tahtiin 20min PK1, 20min PK2, 20min VK1, 5min VK2. Alussa ja lopussa verryttelyä kevyesti polkien. Treeni meni hyvällä keskittymisellä ja mukavalla fiiliksellä. Omasta koneesta vaan ei meinannut kierrokset laskea moneen tuntiin. Vielä illalla iho tuntui kuumalle ja väsy painoi.

Sunnuntaina taas uintia Mikan kanssa. Ennätyksiä tuli rikottua tällä kertaa 200m ja 400m matkoilla. Treeniin kuului paljon tekniikkaharjoitteita ja tällä kertaa niitä tehtiin myös eri tehoalueilla.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s