Liikkuvuudesta (+arvonta GoExpo messulipuista)

Päätin kirjoittaa kolmiosaisen tietopaketin näistä usein unohtuvista, mutta tärkeistä asioista. Nämä asiat ovat liikkuvuus, tasapaino ja lihashuolto. Nämä kaikki kolme elementtiä liittyy toisiinsa ja kulkevat käsi kädessä. Kirjoitan nämä kaikki kolme osaa fysioterapeutti vaimoni Heidin kanssa yhteistyönä, sillä hänellä on asiasta ammatillista tietoutta.

Omaan ohjelmaani kuuluu liikkuvuustestit muutaman kuukauden välein. Ne jotka ovat seuranneet blogiani alusta saakka tietävät, että minulla oli isohkoja ongelmia polvi-varvas linjauksen kanssa projektin alkuvaiheilla. Siksi liikkuvuuttani alettiin parantamaan kokonaisvaltaisesti ja tarkkailemaan sen edistymistä.

Hyvän liikkuvuuden saavuttaminen ja ylläpito vaatii jatkuvaa työtä. Kun puhutaan liikkuvuudesta yhdessä liikunnan kanssa, niin kannattaa muistaa myös lajinomainen liikkuvuus. Lihasten notkeus ja liikkuvuus eivät ole sama asia. Liikkuvuus on liikeradan kontrolloimista koko liikeradan laajudelta. Se koostuu nivelten liikkuvuudesta, lihasten ja niveltä ympäröivien kudosten venyvyydestä.

Oma liikkuvuuteni ei ollut projektin alussa paras mahdollinen, mutta ei myöskään huonoimmasta päästä. Ongelmia oli ainakin lantion alueella. Välillä liikkuvuusongelmat ovat olleet täysin lihasjäykkyyden syytäkin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Liikuuvuuteen vaikuttaa myös perimä, ulkoiset tekijät, ikä, sekä hormonaaliset ja hermostolliset tekijät.

Mitä hyötyä hyvästä liikkuvuudesta on?

Hyvä liikkuvuus ehkäisee rasitusvammoja. Heikko liikkuvuus pakottaa tekemään liikkeitä väärällä liikeradalla, mikä edistää rasitusvammojen mahdollisuutta. Paremmalla liikkuvuudella liikeradat ovat luonnollisempia. Se myös mahdollistaa laajat liikeradat ilman kovaa lihastyötä, koska kudosten aiheuttama vastus on vähäistä. Huonoa liikkuvuutta ihminen korjaa kovemmalla lihastoiminnalla, eli mennään sieltä ”missä aita on matalin”. Hyvällä liikkuvuudella siis tekniikka pysyy kasassa, suoritus laadukkaana ja teho parhaana mahdollisena. Hyvällä liikkuvuudella taataan myös kehityksen jatkuvuus.

Esimerkiksi triathlonissa hyvää lajinomaista liikuvuutta tarvitaan esimerkiksi uidessa olkapään liikeradan osalta, pyöräillessä polven ja lonkan osalta ja juostessa lantion ja nilkan puolesta. Otetaan esimerkiksi uinti ja olkapää. Hyvällä olkapään liikkuvuudella käden liikerata on laajempi ja tällöin uinnista tulee taloudellisempaa.

Yleisesti ottaen hyvällä liikuvuudella taataan liikeen taloudellisuus ja voimantuoton maksimaalisuus.

Millä liikuvuutta voi parantaa?

Liikuvuutta parannetaan yllätys yllätys liikkuvuustreeneillä ja treenatessa keskittymällä liikeratoihin, eli oikeaan suoritustekniikkaan. Myös alku- ja loppuverryttely kannattaa muistaa treenatessa. Omalla kohdallani jokainen salitreeni alkaa liikkuvuusharjoitteilla ja sen jälkeen alkulämmittelyllä ennen varsinaista treeniä.

Internet ja Personal Trainerit on täynnä hyviä ideoita liikkuvuusharjoitteisiin, joten sen konkreettisempaa ohjeistusta en enää itse ala tähän purkamaan. Mutta esimerkiksi lonkan liikkuvuutta voi parantaa erilaisilla kyykkyharjoitteilla, jolloin myös nilkan ja polven liikuvuus paranee. Olkapäiden liikkuvuutta on hyvä ylläpitää esimerkiksi keppijumpalla.

Triathleeteille hyviä liikkuvuusharjoitteita on mm.

Mittarimato (takaketju)
Syvä kyyykky (lonkka/polvet/nilkat)
Keppijumppa (olkanivelet/yläselkä)
Tasapainoharjoitteet (Nilkan liikkuvuus/ Polven stabilisaatio)

ARVONTA GoExpo messuille!

Arvon tällä kertaa myös kahden hengen lippupaketin GoExpo messuille! Jokainen voi osallistua arvontaan jättämällä nimensä ja sähköpostiosoitteensa (tähän ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti) kommenttikenttään. Arvonnan suoritan tiistaina 1.3.2016.

GoExpo_logo

29 Comments Lisää omasi

 1. Pande sanoo:

  Mukana arvonnassa

  Tykkää

 2. Paula Koskela sanoo:

  Blogiasi on kiva käydä lukemassa. Ja osallistun arvontaan☺

  Tykkää

 3. Antti Rautio sanoo:

  Antti Rautio ahrautio@gmail.com

  Tykkää

 4. Tommy sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Ja mukaan arvontaan. Tommy Rantala tommy.rantala@gmail.com

  Tykkää

 5. Kujala Juha sanoo:

  Kujala Juha
  juha@kujala.us

  Tykkää

 6. Juha Kujala sanoo:

  Mukana arvonnassa.

  Tykkää

 7. Sami Niromaa sanoo:

  Asiaa kirjoitettu jälleen kerran.
  Ja samalla mukaan arvontaan:
  Sami Niromaa
  saminiromaa@gmail.com

  Tykkää

 8. Anu sanoo:

  Mielenkiintoinen kirjoitus ja mukaan arvontaan.

  Tykkää

 9. Juha Murtonen sanoo:

  Juha Murtonen
  Juha.murtonen@phnet.fi

  Tykkää

 10. Marjo sanoo:

  Petrattavaa löytyy tässä.

  Tykkää

 11. KIrsi sanoo:

  mukana arvonnassa!

  Tykkää

 12. Jani sanoo:

  Ja liikkuvuus on syytä tosiaan pitää mielessä, jos esim yrittää harrastaa useampaa lajia. Yhdessä lajissa paikat äkkiä jämähtää, esim juuri juoksijoilla nuo lonkan koukistajat ja sitten triatlonissa uintipotku on aikas vajaa (kuten allekirjoittaneella :)).
  Ja mukana arvonnassa: janiantero.suominen@gmail.com

  Tykkää

 13. Jani Suominen sanoo:

  Hyviä pointteja. Yhden lajin painottaminen tuo varmasti jumit ellei huolla (esim juoksun lonkan koukistajat vs uinnin potku). Kokemusta on 🙂

  Tykkää

 14. HeidiJohanna sanoo:

  Mielenkiinnolla odotan jatko-osia tälle sarjalle, koska totta tosiaan nämä ”tukitoimet” ovat ehdottoman tärkeät, mutta usein unhoitetut!

  Mukana myös arvonnassa!

  Tykkää

 15. Elli sanoo:

  Hyvä teksti, ja osallistun arvontaan

  Tykkää

 16. Heidi sanoo:

  Osallistun arvontaan 🙂

  Tykkää

 17. Metsäopiskelija sanoo:

  Mukana arvonnassa

  Tykkää

 18. Bilgin Ismail sanoo:

  Mukana arvonnassa 🙂

  Tykkää

 19. Nina sanoo:

  Jees!

  Tykkää

 20. Riikka sanoo:

  Hyviä pointteja. Mukana arvonnassa!

  Tykkää

 21. Paavo Luttinen sanoo:

  Mukana

  Tykkää

 22. Soile sanoo:

  Hyvä kirjoitus!

  Tykkää

 23. Timo Ristolainen sanoo:

  Mielenkiinoisia juttuja, jatka samaan malliin. Kiitos!

  Tykkää

 24. Sanna P sanoo:

  Mukana! 🙂

  Tykkää

 25. Volmari sanoo:

  Mukana arvonnassa

  Tykkää

 26. Onnetar suosi arvonnassa Sami Niromaata! Onnea Samille! Kiitos kaikille osallistuneille. Toivottavasti saan vielä lisää arvottavaa blogiini 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s