Tasapainosta

markusfeel II1682

Vihdoinkin saan kirjoitettua tämän toisen osan kolmiosaisesta kirjoituksestani ( Liikkuvuus, tasapaino ja lihashuolto).

Mihin tasapainoa tarvitaan?

Tietysti pystyssä pysymiseen. Mutta mihin muuhun? Tasapainoon vaikuttavat tasapainoelin, asentotunto ja näkö. Jos joku näistä kolmesta poistetaan, niin se vaikuttaa tasapainoon. Tämän olet varmasti todennut joskus sulkemalla silmäsi ja koettamalla pysyä pystyssä yhdellä jalalla. Tasapainon avulla pysytään pystyssä liikkuessa ja paikallaan seisoessa. Kehon täytyy sopeutua jatkuvasti muuttuvaan tilanteeseen. Hyvällä tasapainolla tulee tehtyä vähemmän virheliikkeitä ja kuormitettua vääriä lihaksia sekä niveliä. Myös loukkaantumisriskit pienenevät, kun tasapaino on kunnossa.

Miten tasapainoa voi kehittää?

Paras tapa tasapainon kehittämiseen on hyvät jalan ja keskivartalon lihakset. Tämän(kin) takia kannattaa ottaa salitreenit mukaan harjoitusohjelmaan. Tasapainoa voi kehittää yhden jalan liikkeitä tekemällä, sekä yhdellä jalalla seisomalla. Yhdellä jalalla seisomiseen voi ottaa mukaan myös apuvälineitä lisähaasteen aikaansaamiseksi. Itse käytän lähes joka aamu tasapainotyynyä. Seison sen päällä yhdellä jalalla ja muutan ylävartalon asentoa eri kulmiin (käsien nostot ja sivuille laittaminen, kierrot ja niiaukset yms.). Viime aikoina olen salilla ottanut mukaan tasapainolaudalla seisomisen yhdellä jalalla, samalla kun heittelen palloa seinään. Keskivartalo ja pakarat joutuvat työskentelemään tosissaan. Toinen hyvä, varsinkin keskivartalon lihaksia kehittävä liike, on Bosu -pallon päällä polvillaan seisominen ja samalla tekemällä yhden käden pystypunneruksia käsipainolla. Ensimmäiset kerrat olivat hankalia, mutta tässä olen ainakin itse kehittynyt nopeasti.

Hyvä keino tasapainon harjoittamiseen on myös poluilla juokseminen. Tasaiselta alustalta poistuttaessa jalat joutuvat heti eri tavalla töihin ja asentotunto kehittyy. Kesällä kannattaa kävellä paljon paljain jaloin (tai ainakin paljasjalkakengillä), niin jalan pienet lihakset kehittyvät ja tasapaino siinä mukana.

Tasapainoa voi ja kannattaa kehittää. Pystyssä pysyminen on ihan mukavaa puuhaa. Suosittelen muutenkin keskivartalon lihasten kunnon ylläpitämistä ja kehittämistä, sillä on monia vaikutuksia virheasentoihin. Hyvällä tasapainolla meno on jouhevampaa ja energia ohjautuu eteenpäin menemiseen, eikä pystyssä pysymiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s