Kisaraportti Tahko Run ja Laktaattitestit Pyörällä

Tahko_Run

Vuoden 2016 ensimmäinen kisa korkattu. Kyseessä oli Tahko Sportin Superviikonlopun sunnuntain osuus – Tahko Run. Matkana minulla oli 10,5km juoksu Tahkovuoren upeissa maisemissa. Alunperin kevään ensimmäisen kisan piti olla HCR, mutta lukuisat ongelmat jalkojeni kanssa ovat estäneet juoksuharjoittelun lähes kokonaan. Ennen Tahko Runia minulla oli takana tänä vuonna arviolta viisi juoksulenkkiä ja niistä kaksi kisaviikolla.

Viikolla tehdyt harjoitukset ovat kertoneet kyllä minulle, että kovaa ei mennä. Lenkit olivat vihdoinkin kertoneet myös sen, että jalat kestää juoksemista. Kunnes…

Kisa-aamuna, ennen lähtöä kohti Tahkoa, rullailin jalkojani ja huomasin oikean jalan pohkeen sisäsyrjän olevan hieman kipeä. Penikat perrrrk…! Ja vielä oikeassa jalassa! Jalassa, joka säästynyt tältä kaikelta kurjuudelta viimeisen vuoden aikana. Vasen jalkahan se minulla on ottanut kaiken pahuuden vastaan. Nyt sinäkin Brutukseni. Silti kohti Tahkoa iloisin mielin. Alkulämmittelyjä tehdessä kirosin sitä, että menin aamulla rullailemaan jalkojani auki. Penikassa tuntui lievää arkuutta. Hetken lämmiteltyäni oireet kuitenkin hävisivät.

Lähtö oli tasan klo 11.00. Kymmenen maissa olin varma, että paikalle ei taida tulla juuri ketään. Lähtöviivalle asettui kuitenkin loppujen lopuksi reilu sata ihmistä, joista pieni osa oli lähdössä puolimaratonille. Lähtöviivalla oleva lievä jännityksen tunne on yksi parhaista tunteista maailmassa. Niille jotka sitä ei ole kokenut en osaa selittää tätä fiilistä. Vilkaisu sykemittariin – 130. Hieno leposyke. Näillä menneään. Edellisenä iltana tein itselleni soittolistan hyvää musiikkia hyvällä tahdilla. Playn klikkaus, 3.2.1. Go! Sykemittari päälle ja menoksi. Löysin oman paikkani heti porukan keskivaiheilta ja alussa oli mukava tiukahko ylämäki. Ylämäen jälkeen tein muutamia ohituksia ja löysin itselleni hyvän rytmin. Pidin tahtia yllä ja annoin ihmisten juosta ohi ja ohitin itse tielle tulleet. Lyöttäydyin muutaman hengen ryhmän perään, sillä heillä tuntui olevan tavoiteaikani nopeus päällä. Vilkaisu sykemittarrin – 170. Mitä tapahtuu! Ei tunnu siltä! Jatketaan sitten tällä sykkeellä. Hyvältä tuntuu vielä. Ensimmäinen kilometri ja 26 asteen helle alkaa tekemään jo tuhotöitään. Kieli kuivui kiinni kitalakeen. Mietin vaan, että seuraavalle huoltopisteelle on matkaa vielä 3km. Matka jatkuu, kaikki hyvin. Porukka jonka keskellä juoksin hidastaa tahtia. Minä en. Lähden omille teilleni. Olen hetken aikaa yksin. Huoltopiste. Urheilujuomaa sisään äkkiä! Suu liikkuu taas. Elämä hyvin. Jatkan tahtia. 5.30min/km on hyvä. Kuuden kilometrin kohdilla vaimoni on kannustamassa. Saan taas lisää virtaa. Ohitan kaksi henkilöä, joiden kanssa olin juossut viimeisen kilometrin. Suu on taas kuiva. Huoltopisteelle matkaa 2km. Jaksaa jaksaa. Pitkä asfalttisuora. Ei ketään edessä tai takana. Yksinäistä. Hidastan hieman tahtia. Huoltopiste. Taas saa suun toimimaan. Maalinhan on matkaa enää 2,5km. Joku juoksee ohi. Ei minun vahtivuorolla! Kiristän tahtia ja päätän, että viimeiset 1,5km mennään eikä meinata. Vauhti kiristyy. Syke nousee 187 lyöntiin. Nyt ollaan maksimeissa. Vaimo kannusti sillan päässä. Juoksen kovaa, mutta rennosti. Maalissa! Aika 00.58.13. Ohoh. Sehän meni hyvin vuoden kuudenneksi juoksuksi.

Maalisuoralla
Maalisuoralla

Maalissa kolme kupillista urheilujuomaa ja vähän kävelyä. Hetki istualtaan ja jäähdyttely juoksua. Penikkaan iskee kova kipu, jota en tuntenut koko kisan aikana. Raahaudun autolle ja syön eväät. Jalkaan koskee kovasti. Tätä kirjoittaessa pidän tänään kolmatta kertaa kylmähaudetta oikean jalan päällä. Sen varaan ei meinaa pystyä astumaan. Buranaa naamaan ja toivomaan parasta. Viime vuonna samanlainen kipu pilasi triathlon kauden. Tänä vuonna en anna sen tapahtua. Ei mitään ennakkovaroitusta!

Kisasta jäi silti päällimmäisenä fiiliksenä hyvä olo ja itseluottamuskin sai juoksun suhteen buustia. Jos jalka vaan antaa, niin palaan juoksun pariin ehkä viikon päästä ja rauhallisesti. Juoksukunto on tällä hetkellä heikoin lenkki ja sitä pitää hitaasti ja varmasti raahata ylöspäin.

Laktaattitesti Pyörällä

Maanantaina käytiin tekemässä laktaattitesti pyörällä Mikan kanssa ja vaimo tuli mukaan tsemppaamaan ja seuraamaan testiä mielenkiinnosta. Edellinen testi tehtiin syksyllä, kun kausi oli loppunut ja aloitimme valmennussuhteen Mikan kanssa. Silloin todettiin, että VK-alue on todella kapea. 154-161, eli jopa seitsemän lyönnin verran. Aloitimme treenaamisen varovasti ja VK-treenien pituudet kasvoivat ajan kuluessa. Sitten tuli kaikki ongelmat, joista olen aikaisemmin kirjoittanut moneen otteeseen. Parin kuukauden treenitauko täytyy ottaa siis huomioon, kun kehitystä katsoo.

Laktaattitesti on aina raskas kokemus. Siinä vedetään kuitenkin piippuun saakka. Tällä kertaa testi tehtiin erilaisella pyörällä ja eri paikassa. Testin tuloksena oli se, että VK-alue on leventynyt 20%. Maksimilaktaatit olivat 14 mmol/L. Hapokasta sanoisin. Maksimi Watit oli 300w ja sitten tulikin seinä vastaan. Kolmea minuuttia ei enää vaan jaksanut. Uskoisin, että lihaskuntoharjoittelu, sekä VK-treenit ovat purreet halutulla tavalla. VK-alue on edelleenkin kapea, mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Alla video testin jälkeisistä tunnelmista 😀

Tiistaina kävin tapaamassa myös yhteistyökumppaniani Kuopion Seikkailukeskusta. Mukaan lähti viimeiset puuttuvat välineet, eli Triathlon kisa-asu, uimalasit omilla vahvuuksillani, sekä avovesiuintiin tarkoitettu huomiopoiju. Poijusta aion kirjoittaa tesiraportin, heti kun veteen uskaltaudun. Sain myös tietoa, että heillä on nyt hyllyt täynnä HEADin tuotteita alkavaa kautta varten, eli Kuopion seudulla oleville tiedoksi, käykää tsekkaamassa valikoima!

HEAD kisa-asu päällä on hyvä hymyillä.
HEAD kisa-asu päällä on hyvä hymyillä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s