Kisaraportti Joroisten Puolimatka 2016 – Projektin Päätös

Maali_Aspegren

Projekti on saanut onnellisen päätöksen. Maaliin pääsin ja se on tärkeintä. Koko projekti on ollut niin tapahtumarikas, että en tiedä miten sen kaiken tiivistäisi. Ongelmia on ollut moneen lähtöön. Asioita, joihin ei ole voinut kukaan vaikuttaa. Siksi maaliviivan ylittäminen oli uskomattoman hieno kokemus. Aikatavoitteesta jäin 19 minuuttia, mutta ei haittaa ollenkaan. Ensi vuonna parannetaan sitten aikaa kunnolla! Vaikka alla olema kertomus on täynnä tuskaa ja harmitteluakin, niin päällimmäisin tunne on onnellisuus ja ylpeys itsestäni.

Varusteiden vieminen ja kisapäivän aamu

Perjantaina käytiin viemässä T2-kamat ja pyörät kisapaikalle. Joroisille saavuttiin illalla yhdeksältä ja pikainen kamojen pussitus ja numerointi käyntiin. Pyörät vietiin katsastukseen ja vaihtopaikalle kaatosateessa. Fiksuina miehinä meillä kummallakaan ei ollut takkia tms. mukana. Keli lupaili jo perjantai-iltana mukavaa kisaa. Kuopiossa oltiin takaisin yhdentoista aikaan. Äkkiä ruokaa suuhun ja rauhoittava annos alkoholia 😀 Oli nimittäin unet jääneet vähiin jo useammalta yöltä pienen kisajännityksen takia.

Lauantaina kello soi 6.40. Aamupala meni yllättävän hyvin alas ja päästiin ajoissa liikenteeseen. Menomatkalla satoi kaatamalla. Jännitys alkoi muuttumaan jo pikkuhiljaa ärsyyntymiseksi. Ei minun romanttisissa kuvissa satanut! Valvatuksen rantaan päästessä vettä tuli taivaan täydeltä. Kaikki vaatteet läpimärkinä jonotin ensimmäisenä vessaan yli 20 minuuttia. Äkkiä märkäpukua päälle että kerkeäisi edes vähän ottaa tuntumaa veteen. En kerennyt. Kun puku oli päällä, niin uimarit kuulutettiin pois järvestä. Yleisen sarjan startti oli alkamassa. Ei muuta kuin kamat äkkiä kassiin, T1-vaihtopussi naulaan ja siinä vaiheessa tajuan, että sykevyö unohtui laittaa päälle. Juoksin sen vielä äkkiä muiden vaihtokamojen joukkoon.

Uinti 1.9km

En päässyt tungoksessa enää siinä vaiheessa omaan tavoiteajan lähtökarsinaan, joten jäätiin Mikan kanssa suosiolla perälle. Tämä kostautui uidessa. Onneksi omaa uintivuoroa odotellessa kerkesi vähän verrytellä paikkoja lämpimäksi hyytävässä ilmassa. Pikaiset paikkojen avaukset ja venyttelyt. Kohta olikin jo oma aika pulahtaa Valvatuksen kylmään syleilyyn. Uinti alkoi hyvin. Löysin hyvän väylän uida. Toiselle poijulle asti kaikki sujui suunnitelman mukaan. Sen jälkeen hitaampia uimareita alkoi olla edessä. Ohitus olisi vienyt paljon paukkuja, sillä kaksi uimaria veti siksakkia edessä. Omakin suunnistus alkoi luistamaan ja huomasin ajautuneeni monta kymmentä metriä sivuun reitiltä. Tästä harmistuneena kiristin uintitahtia ja pääsin monen uimarin ohi kaukaa sivulta koukaten. Rytmi alkoi löytymään ja homma luistamaan. Siihen saakka, että rantaan oli matkaa noin 400m. Pallea kramppasi… Ai sitä juhlan tunnetta, kun olet avovedessä ja jokainen hengenveto vihloo raastavasti. Uinti meni rintauinnin puolelle ja kuviokellunnaksi. Kipua kesti rantaan saakka. Se onneksi hellitti heti pystyyn noustessa. Varustekassi kainaloon ja vilkaisu kelloon – 40min! Tavoitteessa ollaan kaikesta huolimatta! Ruuhkassa löysin vielä mukavan väljän paikan vaihtaa varusteet. Vettä tuli taas taivaalta. Päässä heitti vähän uinnin jäljiltä ja välillä mies meinasi mennä kyljelleen istuma-asennosta. Pyörälle kävelin rauhassa ja talutin pyörän kävellen mäen ylös.

T1_Aspegren

Pyöräily 90km

Pyöräily starttasi mukavasti. Kylmä hieman meinasi alussa vaivata, mutta tasottui hetkeksi. Rapa lensi suuhun ja niskaan renkaiden kautta. Ajolasit oli alta aikayksikön kurassa. Pyörä kulki heti alkuun hyvin. Kello näytti vauhdiksi 34km/h aika vähäisellä vaivalla. Ehkä viime viikon treeni oli tuottanut tulosta. Alussa oli hieman ruuhkaa ja peesiväliä oli hankala pitää. Täytyi alkaa ohituspuuhiin. Nopeasti löytyi oma tila polkea ja matka alkoi taittumaan mukavasti. Ensimmäinen huoltopiste 24km kohdalla tuli äkkiä vastaan. Siihen mennessä olin kerennyt juomaan ensimmäisen urheilujuomapullon melkein tyhjäksi joten päätin heittää sen menemään ja huollosta uutta mukaan. Viisi kilometriä ajettuani aloin ottamaan hörppyä uudesta pullosta. Pullon korkki oli huonosti kiinni ja irtosi kaataen ison osan juomasta syliin. Yritin pelkillä hampailla kiertää korkin takaisin paikoilleen, mutta eihän siitä mitään tullut. Seuraavalle huoltopisteelle saakka join hiekan sekaista urheilujuomaa ja toisesta pullosta vettä.

Energiatankkaus onnistui reitin varrella erittäin hyvin, sillä kertaakaan ei tullut voimattomuuden tunnetta. Alkutaipaleella meinasi tulla toinen geeli pikapalautuksena ylös, mutta onneksi se päätti pysyä kuitenkin sisällä. Matka jatkui vauhdin puolesta yli odotusten Rantasalmelle saakka. Keli oli aivan kauhea. Vettä satoi kovasti ja puuskittainen tuuli piiskasi vettä välillä voimalla naamalle. Noin 60km kohdalla alkoi henkinen taistelu kylmyyttä ja vessahätää vastaan. Armoton kusihätä painoi rakossa. Moneen otteeseen meinasin ajaa tien sivuun hoitamaan tarpeet, mutta käskytin itseäni jaksamaan T2-vaihtoon saakka. 30km ajan haaveilin kuvista sukista (kengissä oli luultavasti litra vettä ja jalat alkoi olemaan tunnottomat) ja kuumasta saunasta sekä jostain kumman syystä grillimakkarasta. Se grillimakkara kummitteli matkassa koko ajan. Vatsa kurni ja aloin haaveilemaan maalialueen ruokailusta.

Viimeiset 5km ajoin hitaammin ja isolla kadenssilla. Yritin totutella jalkoja tulevaan juoksuun. Keskinopeus oli reilusti yli oman tavoitteen. Hyvä. Jää aikaa enemmän juoksulle. Tavoite oli 27km/h, mutta lopullinen keskari oli lähempänä 30km/h. Aika hyvin cyclocrossarilla! T2 vaihto meni ehkä vähän liiankin rauhallisesti. Kaiken lisäksi vessaan joutui jonottamaan, mutta ei auttanut. Sinne oli päästävä. Vessassa sitten tapahtui kuin vanhassa Kummeli -sketsissä, missä mies kusee noin viisi minuuttia. Se ei vaan loppunut… Onneksi se sitten kuitenkin loppui ja matka pelkäämääni juoksuun sai alkaa.

Juoksu 21.1km

Tästä alkaisi oma tahtojen taistelu sekä taistelu kaikkia jalkaongelmia vastaan. Koko vuonna juoksua on alla 60km, joten paljon odotuksia ei askeleiden kulkemiseen ollut. Ei näillä määrillä yleensä puolimaratonille lähdetä. Varsinkaan jos alla on jo kaksi kovaa lajia 😀 Ensimmäiset pari kilometriä oli yhtä tuskaa. Ajattelin, että eihän tästä tule mitään, jos jo nyt tuntuu näin pahalta. Onneksi tilanne rauhottui parin kilometrin jälkeen ja juoksurytmi asettui alle 6min/1km. Tällä pääsisin tavoitteeseeni, joka oli kaksi tuntia. Ensimmäinen kierron seitsemän kilometrin lenkistä meni hienosti. Kannustus matkan varrella oli aivan mahtavaa! Kiitos varsinkin rumpuryhmälle, paljuporukalle ja kaveriporukalle, jolla oli hyvä meno päällä juuri ennen metsäreittiä! Ja kiitos kannustuksesta kaikille muillekin reitin varrella. Vaikka minun naamasta ei sitä nähnytkään, niin sain uskomattoman paljon lisäenergiaa teidän ansiosta!

Toiselle kierrokselle lähtiessä alkoi olemaan jo kipuja. Henkinen taistelu sai alkaa. Ensin kipu iski jo reistailleeseen sääreen. Sen jälkeen alaselkä muuttui pelkäksi kipujen pesäkkeeksi. Välillä oli pakko kävellä ja kumartua venyttämään selkää. Pään sisällä käytiin taistelua. Luovuta, kävele, etkä luovuta, juokse perrrrkele! Ja niin vaan tsempattiin toinen kierros läpi. Viimeinen kierros lähti käyntiin. Selkäkipu hellitti. Uusi astui tilalle. Lonkankoukistajat oli niin kipeät, että ne ei enää meinannut jaksaa nostaa jalkoja irti maasta. Vuoroin kävelyä ja vuoroin juoksua. Vilkaisu sykemittariin näytti että vauhti oli juostessa hyvä vähällä vaivalla ja syke ei noussut edes VK-alueelle. Kivut vaan pahentui ja kävely lisääntyi. Päätin, että tämä on minun ensimmäinen puolimatka ja minähän vien sen maaliin kunnialla, vaikka jalka irtoaisi. Kovalla taistelulla, hampaita yhteen purren kiihdytin vauhtia ja päätin juosta maaliin kunnialla! Lyöttäydyin muutaman muun juoksijan kanssa samaan rytmiin ja vaihdettiin siinä muutama sana. Maalialueen äänet kantautui jo korviin. Enää kilometri ja olen maalissa. Matkan varrella oli liikuttunut olo. Onnesta, väsymyksestä, tuskasta ja vielä kerran onnesta. Teit sen Markus! Maalisuora oma nimi kuuluu kaiuttimista ja tuuletukset. Maali!

Ei voi sitä fiilistä sanoin kertoa! Maalissa oli vaimo ja ystävämme Aino vastassa kannustuksen kera. Tämä kaksikko piti muutenkin matkan varrella hyvää kannustusta! Myös Mika oli maalissa odottamassa. Oli tullut sinne jo 1.20h aikaisemmin 😀 Oma loppuaika 6.19h. Vaikka tavoitteeseen en päässyt, niin suurin tavoite toteutui. Homman läpi vieminen kunnialla. Maaliin päästiin ja hymy on vieläkin herkässä. Ensi vuonna uudestaan! Ja toivottavasti uudella pyörällä ja terveellä kropalla.

 

Loppufiilistelyt ja kiitokset

Joroisten koko kylälle täytyy nostaa hattua. Teillä on aivan uskomaton tunnelma kisoissa. Kannustusta läpi reitin, vapaaehtoisia, talkooväkeä ja hienot maisemat. Kiitos huoltopaikkojen henkilökunnalle. Jaksoitte seistä kaatosateessa, tsempata, hymyillä ja tehdä työnne hyvin. Ilman teitä olisi mahdotonta kilpailla. Hienot kisajärjestelyt Finntriathlonilta ja kiitos siitä koko porukalle! Ensi vuodelle toivon lisää vessoja 😉

Kiitos Seikkailukeskus. Ilman teidän apua haaste olisi ollut ainakin kaksinkertainen. Märkäpuku ja kisa-asu toimi kuin unelma. Ainoat ongelmat oli kantajassa, ei varusteissa 🙂

Seikkailukeskus
Seikkailukeskus

Suurin kiitos Mika / Murtokohta Oy. Ilman sinun valmennusta en olisi tätä projektia edes lähtenyt toteuttamaan. Koko elämä on mullistunut tämän projektin myötä. Liikunnasta on tullut iso osa omaa elämää. Oma kunto on parasta, mitä se on koskaan ollut. Matkalla oli ongelmia kropan kanssa, mutta niille ei voinut kukaan mitään. Hieno valmentaja, joka tietää varmasti mitä tekee!

Mika tekemässä laktaattitestiä
Mika tekemässä laktaattitestiä

Blogi tulee jatkamaan tästäkin eteenpäin uusien haasteiden saattelemana. Jos jalka suo, niin seuraava projekti onkin Kuopio Triathlon kuukauden päästä.

Mitali_Aspegren

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s