Larunpyörä Bike Fitting

Aspegren_Markus_Triathlon

Kävin maanantaina Helsingissä Larunpyörässä pyöräostoksilla. Jo Joroisilla kirosin hieman cyclocrossarin sopivuutta lajiin. Vauhtia sai kyllä siihenkin pyörään mukavasti kuntoon nähden, mutta ajoasento oli sellainen, että aiheutti kipuja loppumatkasta ja juoksemisen aloittaminen oli vaikeaa. Cannondale, vaikka rakas minulle olikin, aiheutti myös pitkillä lenkeillä käsien puutumista. Siksi halusin itselleni oikeasti sopivan pyörän ja miksi ei sitten suoraan triathlontykkiä!

Aamulla kohti Helsinkiä ja Lauttasaarta. Perillä olin hieman etuajassa, joten kerkesin ihastelemaan tulevaa pyörää myymälässä. Olin melko yllättynyt Larunpyörän myymälän suuruudesta. Ja sitten kysymykseen, miksi Helsinkiin saakka ostoksille? Olin kuullut jo paljon kehuja Larunpyörän monipuolisesta ja kattavasta Bike fittingistä. Aloitimme myös samalla yhteistyön Larunpyörän kanssa. Bike Fitting on pyörän tarkkaa mitoittamista, jossa tavoitteena on mukava ja tehokas ajoasento ajajan yksilöllisten ominaisuuksien mukaan määritettynä. Larunpyörän Bikef fittingissä on valittavana kolme eri tasoista mitoitusta. Minulle tehtiin basic -mitoitus, joka osoittautui erinomaisen laajaksi sekin.

Myymälässä minut otti vastaan Risto Hirvikallio. Ajovaatteet päälle ja fittingin aloitus. Aluksi Risto kyseli urheilutaustoistani, rasitusvammoistani ja edellisten pyörien aiheuttamista ongelmista. Sen jälkeen tehtiin muutamia liikkuvuustestejä, jotta saadaan vähän suuntaa siitä, minkälaista ajoasentoa voidaan minulta odottaa. Autossa viiden tunnin istumisen jälkeen liikkuvuus ei ollut ihan parhaimmillaan, mutta paikkojen lämmetessä tämäkin ongelma oli poistunut. Riston kalibroitua testipyörän aloitettiin testipyörän päällä tehtävä bike fitting.

Larunpyörän mitoituspyörässä on tehonsäätö, joten testaaja voi tehdä tehonsäätöjä polkemisen aikana suoraan tietokoneelta. Vastus laitettiin minun omalle PK-alueelle joten saadaan juuri minulle oikea ajotuntuma. Samalla kun testiä tehdään, niin kaikki taltioituu kameraan, josta voidaan mitata nivelten kulmia ja optimoida ajoasento parhaaksi mahdolliseksi. Ajoasennon säätäminen tapahtuu myös tuntemuksien kautta, joita Risto kyseli pitkin testiä (vähän niin kuin optikolla – parempi/huonompi).

Ensimmäisenä testattiin muutamaa erilaista satulaa ja katsottiin mikä niistä sopii minulle parhaiten. Omalle kohdalleni parhaaksi mahdolliseksi satulaksi osoittautui Adamon Prologue. Sain satulaan miellyttävän ajotuntuman ja hankaamista en tuntenut missään. Testin jatkuessa jatkoin polkemista ja Risto teki muutoksia ajoasentoon. Ajoasento on kompromissejä aerodynamisuuden ja ajomukavuuden välillä. Kovaa pitää päästä, mutta niin ettei kärsi matkasta.

Risto mittaa lopullisia mittoja.
Risto mittaa lopullisia mittoja.

Testin avulla saatiin selvitettyä minun pyörän oikea runkokoko, joka osoittautui kohdallani kooksi 58 ja osittain 56. Tuleva pyöräni rakennetaan vastaamaan näiden ”välimuotoa”. Kun testi oli ohi noin tunnin jälkeen aloittamisesta, otettiin kuva lopullisesta ajoasennosta ja Risto alkoi mittaamaan säätöjä.

Mittausta voin suositella erittäin lämpimästi. Itselleni jäi todella luottavainen fiilis, että tällä kertaa saan oikeasti itselleni sopivan pyörän ja sen ajoasento on viilattu kohdilleen. Ai niin. Tuleva pyöräni on Cervelon P2 105. En malta odottaa, että kaunokainen saapuu kotiin! Jatkossa lukijoilleni on tulossa jonkinlainen alennus Larunpyörään. Ilmoittelen tästä teille lähiaikoina. Luvassa myös Cervelon ensikokemukset!

Tuleva rakkauteni!
Tuleva rakkauteni!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s