Talvi On Parasta Aikaa

 

markushiihto4Onhan se talvi ihan mahtava vuodenaika, vaikka iso osa porukasta katoaa Kanarian lämpöön treenaamaan. Itse en karkaa, vaan jään nauramaan pakkaseen ja lumihankeen. Olen koko aikuisikäni vihannut helteitä. Sitä ei pääse pakoon kuin kylmään suihkuun. Kun kaikki vaatteet on riisuttu, niin aseet sitä vastaan on käytetty. Talvella kylmää vastaan voi taistella laittamalla aina vaan uutta kerrosta päälle.

Pidän kyllä oikeasti lämpimästä, mutta helle on hanurista. Ja pidän oikeasti myös kaikista muistakin vuodenajoista. Parasta Suomessa asumisessa on juurikin neljä selkeää vuodenaikaa. Tai no kesä ei ollut ainakaan viime vuonna selkeä. Mietin juuri tuossa yksi päivä, miksi viime kesänä ei tullut käytyä tekemässä pitkiä pyörälenkkejä? Ainiin – ei ollut yhtenäkään viikonloppuna keliä siihen. Joko satoi tai vähintään tuuli 10m/s. Olen sen verran kermaperse, että haluan nauttia liikunnasta, enkä väkisin vängätä vastatuuleen läpi sateen, jos ei olla kisoissa. markushiihto2

Sitten itse aiheeseen, eli talveen. Olen nyt saanut ja pystynyt liikkumaan normaalisti. Olen saanut kuntonikin takaisin leikkausten jäljiltä. Vielä tätä kirjoittaessa en tiedä onko kolmas leikkaus pian edessä. Se selvinnee ensi viikolla. Olen nauttinut täysillä liikkumisesta. Hiihtäminen on ollut parasta viimeaikoina. Tai ehkä maastopyöräily on sittenkin se ykkösjuttu, mutta viime talvena en päässyt hiihtämään kuin 1-2 kertaa. Nyt olen sivakoinut joka viikonloppu pitkin Kallavettä. Viimeksi tänään käytiin vaimon kanssa -2 asteen pakkasessa ja auringonpaisteessa nauttimassa parin tunnin (hiihtoaika) lenkki kahveineen ja pullineen laavulla.

markushiihto

 

Viime viikonloppuna talvi taas näytti omat varjopuolensa. Hiihtolenkin kaummiaisella kääntymispaikalla vaimon kanssa katsottiin jään yli lähestyvää lumisadetta. Ensimmäinen reaktio molemmilta oli ”Onpas hienon näköinen, kun näkee noin selkesti missä lumisateen raja kulkee”. Sitten hävisi saaret näkyvistä. Sitten hävisi kaikki muukin näkyvistä. Lumimyrsky iski täysillä päälle. Vastatuulta arviolta 15-20m/s. Eteen ei päässyt, mitään ei nähnyt ja kaiken kruunasi rakeet, jotka iskeytyi voimalla päin näköä. Sama kuin olisi yrittänyt hiihtää naama edellä hiekkapaperissa. Kun taisteluvoitto saavutettiin ja saavuttiin Terveruukille, niin kuuma mehu ja munkki maistui erittäin hyvältä. Kokemus sekin. Aurinko ryömi esiin ja kotimatka sujui paremmissa merkeissä.

Lumimyrsky yllätti
Lumimyrsky yllätti

Hiihtohan on todella hyvää tukevaa treeniä juoksulle ja miksi ei myös pyöräilylle. Itse hiihdän luistelua, mikä ei välttämättä se optimaalisin juoksun korvaaja ole, mutta varmasti tyhjää parempi. Saa myös pakarat hyvää kyytiä.

Talvimaastopyöräily on kyllä valloittanut sydämeni. Heitin pari viikkoa sitten kauniin tangonyli puolivoltin lumihankeen. Nauroin koko ilmalennon. Kesällä olisi sattunut pahasti, nyt ei käynyt mitään. Polut on olleet todella hyväkuntoisia ja niitä on ilo ajaa. Muutamia jäisiä pätkiä olen taluttanut, kun kokeneemmat vetää rohkeammin ja kovemmin. Olenkin lanseerannut uuden alalajin – maastotalutuksen. Hieno laji, jossa sykkeet on maksimissa koko ajan, kun yrität pysyä muiden perässä. Kävin ostamassa itselleni vihdoinkin nastarenkaan myös takarenkaaseen. Reisiltähän se vaatii enemmän jerkkua, mutta eipähän ole joka ylämäessä masentumassa.

Talvilomaa odotellessa! Silloin nimittäin otetaan menetetyt liikuntakerrat takaisin. Luvassa kelivarauksella paljon hiihtoa ja pyöräilyä. Saliltakin voisi taas lähteä hakemaan voimaa riutuneeseen kroppaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s