Mitä ottaa huomioon ensimmäisellä triathlonilla?

 

Treenaamisen ja triathlonin-ABC jatkuu kirjoituksella aiheesta ”Mitä ottaa huomioon ensimmäisellä triathlonilla”.

Muistan kolme vuotta sitten puntaroineeni tämän kysymyksen äärellä. Mitä kaikkea minun pitää ottaa mukaan, miten valmistautua kisaan, mitä siellä tapahtuu ja osaanko minä siellä mitään? Sen lisäksi että edessä on henkisesti ja fyysisesti raskas koettelemus edessä, voi ensikertalaisella vielä levitä kasetti miettiessä näitä asioita. Siksi Markuksen tipit talteen ja seuraavilla eväillä kohti kisoja!

Pakkaa kaikki tarvittava mukaan

Tämä vaihe kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, niin ei iske aamulla paha paniikki päälle. Listaan tavarat, jotka minulla lähtee mukaan kisoihin.

 • Märkäpuku
 • Uimalasit
 • Kengät verryttelyyn
 • Pieni pyyhe
 • Juoksukengät
 • Vaihtosukat (nämä oli parasta mitä voi kuvitella Joroisten kaatosateessa 2016)
 • Kisa-asu
 • Numerovyö (ei pakollinen, saat hakaneuloja ja kuminauhaa järjestäjän toimesta)
 • Aurinko-/ajolasit
 • Kypärä
 • Pyöräilykengät
 • Sukat pyöräilyyn (ei pakollinen)
 • Irtohihat jos sattuu olemaan viileämpi päivä
 • Pyörä
 • Pumppu
 • Juomat / energiageelit / ravinto
 • Sykemittari + sykevyö
 • Aurinkolippa / lippis / tms.
 • Vaihtovaatteet ja peseytymisvälineet

Varsinkin viime kesän Joroisten puolimatkan kisassa uinti- ja pyöräilyosuuksilla satoi vettä ja tuuli niin kovasti, että muistan kisan varmasti ikuisesti myös kelin puolesta, enkä pelkästään ensimmäisenä puolimatkan kisanani. Pyöräillessä kengistä kuului loiske joka kampikierroksella ja hölske tuntui myös mukavana painolastina. Tässä vaiheessa iski muutaman omituisen mielihalun lisäksi kova tarve kuiville sukille. Ja ai miten minä iloisesti yllätyinkään, kun olin pakannut juoksuvaihtopaikalle itselleni kuivat sukat! Kyllä kelpasi lompsia kuivin jaloin bajamajaan tyhjentämään rakkoa.

Ole ajoissa paikoilla ja pakkaa tavarat oikein

Kisapaikalle kannattaa mennä ajoissa. Helpoimmalla pääset, jos pystyt osallistumaan kisainfoon ja pyörän katsastukseen jo edellisenä päivänä, mutta kaikille tämä ei tietysti ole mahdollista. Jos sinulla on mahdollisuus, niin vie kaikki tavarat paikoilleen jo tässä vaiheessa. Aamulla kisat alkavat yleensä aikaiseen ja kuhina vaihtoalueilla ja starttipaikalla voi olla melkoinen.

Tähänastisesta kokemuksesta voin sanoa, että ennen starttia saat varautua jonottamaan vessaan melkoisen tovin. Joten älä jätä tätä viime hetkeen ennen starttia. Viime kesänä Joroisilla jonotin bajamajan lämpimään syleilyyn yli 20 minuuttia ja tämän takia en kerennyt uintiverryttelyä tekemään ollenkaan.

Pyörään kannattaa laittaa ilmanpaineen lisäksi juomat ja geelit paikoilleen. Geelit voit työntää joko taskuusi, teipata pyörän runkoon tai siihen tarkoitukseen valmistettuun runkolaukkuun. Kovimmat jätkät ja triathleetit jättää myös pyöräilykengät kiinni polkimiin. En suosittele vauhdista niiden jalkaan pujottamisen ensimmäiseksi harjoituskentäksi kisapäivää. Kun olet vienyt pyöräsi telineeseen ja jättänyt rakkaallesi (pyörällesi) jäähyväiset, niin vie viimeistään vaihtopaikkojen tavarat omille paikoilleen. Aikaa on toivottavasti vielä verryttelyyn ja fiilistelyyn.

 

Uinti takana ja pyöräily alkamassa

Kun olet saanut oman uintisuorituksesi loppuun ja revittyä märkäpuvun pois päältäsi muutaman kirosanan säestämänä, niin on aika vaihtaa pyöräilykamat päälle. Tällöin vaihtopaikan pussista on hyvä löytyä mm. pieni pyyhe (ei pakollinen) jolla voit kuivata jalkasi jos haluat pujotella sukat jalkaasi pyörämatkalle. Pyyhkeen lisäksi tarvitset pakollisen kypärän. Laita tämä päähäsi ennenkuin kosketkaan pyörääsi tai penaltia paukkuu. Ajolasit on myös hyvä kaivella kassin pohjalta. Numerolappusi on myös tässä kassissa. Aseta se selkäpuolelleai ennen pyöräilyyn lähtöä.

Pyöräilyn jälkeen muistat, että eihän tämä vielä ole ohi, vaan pitää vielä juosta 5km, 10km, 21,1km tai 42,2km. Tästä vaihtokassista on hyvä löytyä mm. juoksukengät. Moni suosii pikanauhoja kiireen ja käytännöllisyyden vuoksi. Itse kuivailen tässäkin vaiheessa jalat, jos Suomen kesä on tarjonnut parastaan, eli pyyhe voi olla varmuuden vuoksi ihan hyvä olla tässäkin säkissä + kuivat sukat ilahduttaa. Itselläni kassista löytyy myös hieno HEADin aurinkolippa sekä pari energiageeliä (ei geeliä tosin sprintillä). Pyöräytä tässä vaiheessa myös numerolappu selänpuolelta etupuolellesi.

Maalissa saattaa olla tuuletuksen jälkeen nälkä, mutta usein kisajärjestäjä on järjestänyt jonkinlaisen ruokailun. Mutta jos näin ei ole, niin haluat varmasti energiaa sisääsi. Vain puhtain puristi voi olla eri mieltä, mutta ihan sama mitä tunget kurkustasti alas, kunhan tunget. Palautuminen on hyvä saada käyntiin heti. Mukava on saada myös hikinen kroppa puhtaaksi ja vähemmän hikiset vaatteet ylle.

3 Comments Lisää omasi

 1. Lea Lottonen sanoo:

  Hyviä vinkkejä☺ kiitos

  Tykkää

  1. Toivottavasti vinkeistä oli hyötyä sinulle! -Markus

   Tykkää

 2. Lea Lottonen sanoo:

  Kiitti vinkeistä ☺

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s