Kisaraportti Challenge Turku 2017

Kuva: Jyrki Hännikäinen

Ei tois puol jokkee, vaan keskellä jokkee.

Aloitan kertomalla, että tämä vuosi on ollut erityisen vaikea. Joulu- ja tammikuu meni sairaalasta vauhtia hakien ja kahden virtsakivileikkauksen siivittämänä. Munuaisesta kaiveltiin melkoinen lohkare, kun 2,5cm kivi poistettiin sisuksistani. Kipujen kanssa eläessä ei paljoa treenattu, kun kovat särkylääkkeet teki elämästä melko tokkuraista. Kun se vaiva oli selätetty tältä erää, iski tuskaisa fasettilukko, joka johtui luultavasti kahden kuukauden sairaslomailusta selällään. Se oli henkisesti sellainen niitti, että meinasi usko terveisiin päiviin jo loppua. Kumpikaan vaiva ei ole mikään taistelu kuolemaa vastaan, mutta ei se herkkuakaan ollut.

Päätin alkuvuodesta, että en kisaile ollenkaan vuonna 2017, koska tammikuussa jo portaiden nouseminen ylös sai miehen uuvutettua makuuasentoon. Helmikuussa pääsin kuitenkin jaloilleni ja hiihdon kautta liikunnan makuun ja kunto kohosikin nopeasti perustasolle. Silloin sain ajatuksen, että ehkä jos kuitenkin! Kun ystäväni Turusta lupasi täyden ylläpidon ja palauttavan paljun, jos tulen kisaamaan sinne, niin tuosta tarjouksesta oli vaikea kieltäytyä. Alkoi jälleen tavoitteellinen treenaaminen. Mika jatkoi jälleen valmennustani ja kunto ja vauhti alkoi kasvamaan. Viime vuoden tapaan en voinut vieläkään juosta. Jalan ongelmat ei olleet antaneet periksi, joten jätin suosiolla kroppani rääkkäämisen väliin ja toivoin, että kisan juoksun pystyy juoksemaan. Juoksukilometrejä koko vuonna 2017 oli yhteensä huikeat 54km ennen kisaa.

Treenikausi meni heinäkuuhun saakka hyvin, mutta sitten iski todella syvä motivaatiokuoppa, josta ei meinannut päästä ylös. Teki mieli tehdä vaan kaikkea muuta välillä. Lomalla ei tullut juuri treenattua yksittäisiä pyöräilyitä lukuunottamatta. Kisan lähestyessä motivaatiokin löytyi jälleen ja viikko ennen kisaa olikin jo fiilis jälleen katossa. Kisaviikon viimeinen kovempi yhdistelmätreeni kulki omalla tasollani hyvin joten oli ilo lähteä Turkuun!

Uinti (40:03 min)

Aamulla heräsin aivan kauheaan tuuleen ja sateeseen. Ensimmäinen ajatus oli ”Noniin Markus. Tänään on se päivä kun sinä kuolet”. Mutta keli selkiytyikin todella upeaksi. Ennen uintia oli tarkoitus käydä ottamassa tuntumaa Aurajokeen, mutta kisainfossa ilmoitettiin edellisenä päivänä että jokeen pääsee ehkä 10 minuuttia ennen starttia. Kun olin niihin aikoihin menossa jokeen, niin kaikki komennettiin jo ylös joesta. Kapinallisena kävin silti kastautumassa. Kun nousin ylös, niin en mahtunut lähtökarsinaan kuin viimeisten lähtijöiden joukkoon, mutta sieltä olikin ihan mukava lähteä. Uinnin otin omasta mielestäni liiankin varmanpäälle ja säästelin voimia liikaa. Silti tavoiteaikaan. Uidessa oli todella upea fiilis. Kaikista mielikuvistani huolimatta Aurajoessa oli mukava uida. Vesi oli sameaa, mutta samalla myös kirkasta. Välillä oli pakko ihastella Suomen Joutsenta ja muita upeita laivoja. Uinnissa oli niin hyvä tahti, että en viitsinyt missään välissä sotkea tahtiani katsomalla kellosta vauhtiani tai korjailla varustuksia. Fiilis oli mahtava!

Kuva: Turku Challenge

T1 (5:29 min)

Vaihto meni hitaudestaan huolimatta pari minuuttia nopeammin kuin vuosi sitten Joroisilla. Tyytyväinen olen tähän vauhtiin.

Kuva: Jyrki Hännikäinen

Pyöräily (3:03:50 h)

Pyöräily starttasi omalta osaltani kivasti. Pääsin lähtemään melko omassa rauhassa ja tuubista kohti Turku-Helsinki moottoritietä. Motarilla vauhti kasvoi lähelle 40 km/h, joten arvasin myötätuulen olevan tällä hetkellä niin kova, että kääntöpaikan jälkeen on syytä varautua mateluun. Ja olin oikeassa. Joku oli käynyt säätämässä tuulen asetuksen täydelle teholle ja suoraan vasten kasvoja. Vauhti tippui alle 30km/h ja alkoi mekoinen tunkkaaminen. Tätä rinkiä ajettiin kolmesti ja jokainen kierros oli samanlainen: WIIIIIIIIIIII Kovaa – AAAAAARGH raskasta. Varsinkin viimeisellä kiekillä alkoi melkoinen taistelu suoraa vastaista vastaan. Pyöräily meni kuitenkin mukavasti tavoiteaikaan ja tyytyväinen täytyy olla. Kelikin oli tuulta lukuunottamatta täydellinen.

Kuva: Jyrki Hännikäinen

T2 (3:19 min)

Tähän vaihtoon olen erittäin tyytyväinen. Vaikka kävin vessan kautta, niin aika on kolmisen minuuttia ❤ 2016 Joroisilla kävin vessan kautta ja koin Kummeli -sketsimäisen kusemisen – se ei lopu koskaan. Silloin vaihtoon meni 7:30min, josta luultavasti 5 minuuttia meni lorottaessa. Nyt homma luisti hienosti. Joku kyseli vieressäni geeliä järjestäjiltä, joten annoin toisen omistani hänelle, koska oma fiilis oli, että nyt ei geelit uppoa.

Juoksu (2:12:33 h)

Ohhoh. Puolimaran henk.koht. ennätys, kun ei ole voinut juosta oikeastaan pariin vuoteen. Helppoa se ei silti ollut. Ensimmäiset 12km meni hymyillen ja alle tavoitevauhdin. Tokaisin vielä omille kannustusjoukoille 10km kohdalla, että nyt menee ennätys kevyesti rikki ja kaikki on hyvin. Mietin vielä mielessäni, että onpas mukava juosta, kun ei koske minnekään. Sitten saapui kilometri 12. Totaalinen seinään törmääminen. Jalka ei vaan noussut enää maasta. Ei millään. Välillä kävelin, välillä huusin itselleni, välillä laulelin itsekseni kaverini minulle tekemää kannustuslaulua. Ei auttanut. Kävelyä – juoksua – kävelyä -juoksua. En luovuta. En tässä vaiheessa. Viimeiset yhdeksän kilometriä oli yhtä taistelua demoneita vastaan. 20.3Km kohdalla lähdin juoksuun- Juoksen perhana maaliin saakka. Ei. Parisataa metriä mentiin lujaa ja sitten taas käveltiin. Ehkä kohta. 20.8 km kohdalla kysyin järjestäjältä, että missä saakka maali on. Näkyi kuulema tuossa suoran päässä. Nyt juoksen ainakin maaliin. Ja niin juoksinkin. Meinasi itku tulla onnesta, kun koko vuosi välähti mielessäni läpi.

Kuva: Jyrki Hännikäinen

Kiitos kaikille mahtaville ihmisille matkalla, jotka kannusti, joiden kanssa sai jutella juoksuosuudella (toivottavasti teillä meni kanssa hyvin!) ja koko kisan järjestäjäporukalle! Teitte kisasta huikean. Oma ennätys parantui vartilla! Ensi vuonna menen kisan taas vartin kovemmin ja toivottavasti terveenä. Turku saattaa hyvinkin olla ensi vuodenkin kisapaikkani puolimatkalla, sillä rakastuin tähän kisaan ja sen reittiin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s