Testissä Suunto Spartan Sport Wrist HR

Sain itselleni kuukauden ajaksi testiin Suunnon Spartan sport wrist HR -kellon. Tämä testi on täysin puolueeton ja Suunto ei ole tätä kirjoittaessa minun sponsori/yhteistyökumppani. Testi on täysin minun oma mielipide ja näkemys kellosta.

Seuraava lainaus on suoraan Suunnon omilta kotisivuilta:

”Suunto Spartan Sport Wrist HR on edistyksellinen multisport-GPS-kello, jossa on rannesykemittaus, värikosketusnäyttö, vesitiiviys 100 m:n syvyyteen ja harjoittelutilassa jopa 12 tunnin akunkesto. Spartan Sportiin sisältyy 80 valmista urheilutilaa ja runsaasti lajikohtaisia mittareita. Seuraa edistymistäsi ja treenaa fiksummin Suunto Movescount-yhteisön harjoittelutietojen avulla. Kaikki Spartan Sport -kellot on valmistettu käsin Suomessa.”

Tässä kyseisessä mallissa sykkeen mittaaminen tapahtuu suoraan ranteesta ilman sykevyötä. Sykevyön pystyy kyllä liittämään kelloon, joten rannemittaus ei ole ainoa vaihtoehto. Tällöin sykevyön tulee olla bluetooth signaalilla toimiva malli, joten ant ja ant+ vyöt eivät kellon kanssa toimi (jonka sain kokea ensi metreillä).

Nykyinen sykemittarini on Suunto Ambit 2, joten laitteen käyttöönottaminen on minulle itselleni tuttua. Käytössä on sama Movescount -palvelu kuin Ambitin kanssa, joten senkin käyttöliittymä on minulle tuttu ja vanhat treenihistoriat näkyvät samassa palvelussa. Kello yhdistetään koneeseen mukana tulevalla kaapelilla ja koneelle ladataan Moveslink niminen siirto-ohjelma. Samaa reittiä tapahtuu myös laitteen akun lataaminen. Spartan latausjohto tarttuu kellon pohjaan magneetilla ja mielestäni se on huomattavasti toimivampi kuin Ambit 2:ssa ollut ”leuka”. Isona plussana pidän Bluetooth yhteyttä puhelimen Movescount Appiin. Tämän ominaisuuden ansioista ei tarvitse välttämättä piuhaa ja tietokonetta siirtääkseen viimeisimmät treenit Movescountiin. Luonnollisesti akun lataaminen vaatii edelleen johdon kellon ja tietokoneen välille.

Ensimmäinen asia joka ihastutti kyseisessä kellossa oli aika paljon modernimpi ulkoasu ja käyttöliittymä kuin Ambitissani. Aivan kuin kehityksessä olisi hypätty Nokian 2110:sta Iphone X:ään. Kellojen välillä ei kuitenkaan ole montaa vuotta ehtinyt kulua. Kelloa näyttää saavan myös useassa eri värissä, mikä ilahduttaa muotitietoista liikkujaa.

Rannesykemittausta on arvosteltu välillä jopa jyrkästikin. Suunnon omaa ohjetta noudattamalla päästään kuitenkin tarkkaankin mittaukseen. Eli kello tulee kiinnittää normaalia ylemmäksi ranteeseen ja tiukalle. Itse testasin sykemittauksen tarkkuuden Wattbikellä ajaen, niin että minulla oli toisessa kädessä testissä oleva kello ja toisessa oli Ambit 2 sykevyöllä varustettuna. 45 minuutin ajon aikana ei ollut juuri minkäänlaista eroa kellojen antamien sykelukemien välillä. Ainoa heti havaittava ero oli siinä, että kun aloitin treenin, rannesykemittaus reagoi hitaammin sykkeen nousuun alussa. Itse treenin aikana ero oli 1-2 lyönnin luokkaa. Suunto ei itse tosin lupaa rannemittaukselle täyttä 100% tarkkuutta, joten tämän kanssa kannattaa olla kriittinen.

Rannesykemittaukselle tahdon antaa myös kunniaa siitä, että sen avulla pystyy mittaamaan sykettä myös uidessa. Tämän tarkkuutta en kuitenkaan voinut ristiinverrata Ambitin kanssa, sillä Ant -signaali ei kulje vedessä ja en omista myöskään muistilla varustettua Memory Beltia. Suunnon omien tietojen mukaan rannesykemittaus vedessä ei ole tarkka.

Asialla on myös varjopuolensa. Rannesykemittaus vaatii ihokontaktin kellon ja ranteen välillä. Siksi kelloa ei voi laittaa esimerkiksi takin hihan päälle, joka itselläni on tapana mm. pyöräillessä ja juostessa viileämmissä keleissä. Näin ollen en voisi kuvitellakaan kellon käyttöä esim. hiihtäessä ilman sykevyötä.

Harmikseni en ehtinyt testaamaan kellon retkeilykäyttöön tarkoitettuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi navigointia. Muutamalla maastopyörälenkillä pidin navigointia hetken näkyvillä ja se näytti pitävän hyvin paikkansa. Olisi mukava vielä päästä testaamaan kuinka reittien suunnittelu käytännössä toimii.

Tämä kello on pitkälle räätälöitävissä oleva laite. Jo pelkän ulkoasun voi valita useista erilaisista kellotauluista pelkästään valikkoa käyttämällä. Eri urheilutiloille on reilusti paikkoja ja urheilutilojen näytöt ovat räätälöitävissä Movescountin kautta. Jo oletusnäytöissä oli riittävästi dataa omien lajivalintojen kohdalla ilman erillistä muokkaamista.

Yksi asia josta pidin, ja jäin jopa hieman koukkuun, on liikeaktiivisuuden mittaaminen. Kellon ollessa kädessä laite mittaa päivän aikana ottamiasi askeleita. Itselleni tuli näin tavoitteeksi joka päivä ylittää 10000 askeleen raja. Tosin huomasin askelia tulevan kuin itsestään, kun ripustin pyykkiä kuivumaan, vaikka seisoinkin paikoillaan. Siitä huolimatta aktiivisuuden mittaaminen oli päivittäistä huvia.

Kellon kaikkien ominaisuuksien luetteleminen tässä testissä tuntuu turhalta, sillä kellosta on tehty monia testejä ja Suunnon sivuilta löytyy erittäin kattava lista kaikesta, mihin kello pystyy. Omat kokemukseni kellosta ovat kaikinpuolin hyvät. Kun päivitän Ambitin seuraavaan kelloon on valintani joko testissä mukana ollut malli tai akkukestoltaan parempi Spartan Ultra. Spartan Ultrasta tosin puuttuu rannesykemittaus, mutta sen sijaan laitteessa on barometrinen korkeusanturi.

Suosittelen kelloa lämpimästi, mutta sen lisäksi hankkisin mukaan sykevyön viileitä kelejä ja entistä tarkempaa mittausta varten.

Testin aikana kello oli mukana: uidessa, sauvakävelyssä/-juoksussa, sisäpyöräilyssä, maastopyöräilyssä, salitreeneissä ja kävelyssä.

Plussat:

+Näyttävä ja kulkee mukana arjessa

+Iso ja hyvin toimiva kosketusnäyttö

+Aktiivisuusmittari

+Bluetooth yhteys puhelimen Movescount Appiin

+Paljon tilaa eri lajien näyttötiloille

Miinukset:

-Sykemittaus vaatii ihokontaktin toimiakseen tai erillisen sykevyön

-Rannesykemittaus varauksella

-Liikeaktiivisuus ei tallennu Movescountiin

 

Tämän kirjoituksen kuvien ottamisessa auttoi meidän studion työharjoittelija Merja Paakkanen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s