Uni ei ole aina itsestäänselvä

Vuosi sitten kärsin pitkän jakson huonoa unta. Kun uni ei kulje, niin ei kulje mikään muukaan. Elämä alkaa puuroutumaan ja helpotkin asiat muuttuvat hankaliksi. Asioita alkaa unohtelemaan ja olo on epätodellinen. Tuota olotilaa taisi kestää melkein kolme kuukautta. Unettomuus alkoi ruokkimaan unettomuutta. Kun edellisetkään yöt eivät olleet helppoja, niin miksi tuleva olisi sen parempi? Syntyy noidankehä, joka ei katkea kovin helposti. Melatoniinin avulla kyllä nukahdin nopeasti, mutta kun nukahtaminen ei ollut ongelmani. Jokaisena yönä heräsin noin 04:00 ja pyörin siitä herätyskellon soittoon saakka.

Omalla kohdallani en ole vieläkään keksinyt varmaa selitystä unettomuuden syille. Saatoin olla tietämättäni stressaantunut. Kauden lopussa oli aivan tietoisesti stressaantunut, kun asia itsessään vaivasi jo niin kovasti. Aloin kiinnittämään huomiota ns. unihygieniaan. Sillä tarkoitetaan toimenpiteitä joiden avulla nukkuisi paremmin. Konsteja on monia tässäkin asiassa ja niihin voi vaikuttaa jokainen. Se että auttaako toimenpiteet ei ole kaikissa tapauksissa selvää. En itse pidä mistään kirjoituksista, joissa luvataan tietyillä asioilla tapahtuvan ihmeitä. Niistä voi olla joskus apua ja siksi tarjoan itse näitä konsteja muillekin. Jos siis kärsit unettomuudesta, niin kokeile ainakin näitä toimenpiteitä:

 • Pidä säännöllinen unirytmi. Myös vapaapäivinäsi.
 • Syö terveellisesti. Vältä liian proteiinipitoista ruokaa ennen nukkumaanmenoa. Kokeile tilalle esim. kaurapuuroa. Postauksen lopussa resepti omaan iltapuuroni.
 • Älä käytä kahvia/muita kofeiinin lähteitä enää iltapäivästä eteenpäin.
 • Juo tarpeeksi vettä.
 • Alkoholi vaikuttaa unenlaatuun negatiivisesti jo todella pieninä annosmäärinä. Kokeile tätä vaikka itse esim. Firstbeat mittauksella.
 • Kevyt liikunta iltaisin voi auttaa parempaan uneen, mutta raskas liikunta taas vaikeuttaa hyvää unta.
 • Rauhoita nukkumisympäristösi. Pidä makuuhuoneesi viileänä jos mahdollista. Pimennä makuuhuone hyvin.
 • Panosta tyynyn ja patjan laatuun.
 • Älä käytä mobiililaitteita enää sängyssä tai muutenkaan myöhään illalla. Sängyssä ei kannata myöskään katsoa televisiota.
 • Jos uni ei tule, nouse ylös. Älä anna sängystä tulla negatiivista paikkaa.

Itselläni raskaat liikuntasuoritukset iltapäivällä ja illalla vaikuttaa uneen tekemällä yöstä levottoman. Oma koneeni ei rauhoitu nopeasti. Joillakin taas raskaskaan liikunta ei vaikuta millään tavalla uneen. Kaikki on yksilöllistä myös unen kanssa. Minulle raskaat treenit sopivat paremmin aamupäivään, vaikka olen todella huono aamuihminen. Lopetan kahvin juomisen aina klo 15.00 jälkeen muutamia poikkeuspäiviä lukuunottamatta.

Sängyssä luen iltaisin, kuuntelen podcasteja tai meditaatioharjoituksia. Nämä ovat minun nykyiset takuuvarmat nukahtamis- ja rauhoittumiskeinot. Iltaisin tulee nykyään juotua usein teetä, mutta ei juuri ennen nukkumaan menemistä, sillä muuten herään yöllä takuuvarmasti vessaan. Teeni on aina ja lisään siihen Foodinin Tulsiuutetta lisäämään rauhoittavaa vaikutusta. Minulle on henkilökohtaisesti todella tärkeää nukkua vähintään kahdeksan tuntia. Ilman tuota unimäärää olen väsynyt ja vireetön. Unentarve on myöskin henkilökohtainen. Jotkut pärjää vähemmällä ja joillakin vaaditaan enemmän unta hyvään palautumiseen.

Tuo jakso unettomuutta myös opetti paljon. Uni ei enää ollutkaan itsestäänselvää. Jos nykyään töissä on raskas päivä, niin osaan jättää raskaan treenin väliin. Jos olen nukkunut huonosti, niin en ruoki väsynyttä kroppaani negatiivisesti vaikuttavalla raskaalla treenillä. Kroppa ei ole silloin valmis ottamaan tuota raskasta treeniä vastaan.

Olen myös hankkinut itselleni Emfit QS -laitteen mittamaan unestani dataa, joka helpottaa seuraamaan omaa palautumistani. Nyt näen datasta heti, olenko tarpeeksi levännyt kovia treenejä varten vai onko aika painaa hieman jarrua. Tietysti myös oma fiilis kertoo nämä samat asiat, mutta itselleni tämä data on myös kallisarvoista lisätietoa antavaa tietoa. En aio kirjoittaa itse laitteesta sen enempää, sillä tästä laitteesta löytyy jo tosi monia hyviä kirjoituksia, kuten esim. Ninnin Energianurkkauksen kirjoitus.

Emfitin tarjoamaa dataa

Näillä eväillä olen pärjännyt unen kanssa huomattavan paremmin. Muutokset eivät taphtuneet kohdallani heti, mutta ne tapahtui kuitenkin. Unettomuuden syyt voivat olla todella monimutkaisia, joten suosittelen myös tutkiskelemaan itseäsi ja jos unettomuus kestää muutamankin viikon, niin hakeudu ihmeessä lääkärin juttusille.

Iltapuuro

Iltapuuro:

 • 1dl maitoa (myös kauramaito käy)
 • 1dl vettä
 • suolaa keitinveteen oman maun mukaan
 • 45g kaurahiutaleita
 • yksi munanvalkuainen
 • 1/2 tl kardemummaa
 • manteleita (esim. Foodin luomu)

Keitä puuro ohjeiden mukaan. Ennen kuin puuro on täysin valmis, lisää joukkoon munan valkuainen ja kardemumma. Lisää mantelit puuron ollessa lautasella. Nauti esim. mustikoiden kanssa.

Tällä hetkellä minä nukun oikein hyvin, mutta tiedän kokemuksesta univaikeuksien inhottavuuden. Toivottavasti näistä ohjeista on apua edes joillekin unettomista öistä kärsiville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s