Myyttien purkutalkoot

Liikkumiseen ja urheiluun liittyen kuulee usein myyttejä ja sanontoja, jotka eivät pidä paikkaansa tai aiheuttaa itsessäni jopa hilpeyttä. Jotkut näistä sanonnoista aiheuttaa jopa vitutusta, kun sitä tarpeeksi kuuntelee. Syitä näihin sanontoihin, myytteihin ja tekosyihin ihmettelin viimeksi tänään kävellessäni kohti uimahallia ja sain olla hetken omien ajatuksieni kanssa. Tässä joitakin näistä mielessäni esille nousseista letkauksista. Teksti sisältää huumoria ja avautumista. Ei siis mielensäpahoittajille.

1. ”Urheilija ei tervettä päivää näe”

Kyllä näkee. Luultavasti enemmän kuin ei urheileva henkilö. Tietysti kaikki tosissaan urheilevat saavat jossain vaiheessa jonkinlaisia vammoja/nirhaumia/rasitusvammoja jne. Näitä voi tosin tulla kenelle vaan, mutta kun tosissaan vedetään menemään, niin todennäköisyys vammoihin kasvaa. Omalla kohdallani tuuri on suoraansanottuna ollut paska. En edelleenkään usko treenanneeni väärin, vaan nimenomaan Lady Fortuna ei vaan ole ollut puolellani. Tällä hetkellä koko vasen puoli kropasta on tohjona varovaisuudesta ja järkevästä treenaamisesta huolimatta. Siksi olen jättänyt pois kaiken liikunnan, joka ruokkii näitä kyseisiä vammoja.

Välillä on lihakset jumissa ja välillä on näitä vammautumisia, mutta kyllä niitä terveitä päiviä on enemmän. En edes muista milloin viimeksi olen ollut flunssassa. Tai milloin viimeksi joku fyysinen suoritus arjessa tai töissä on aiheuttanut minulle kovaa rasitusta. En ole ollut sairaana todella pitkään aikaan. Väittäisin, että urheilun takia olen elämäni parhaassa vireessä vammoista huolimatta. Siksi ottaakin päähän kuunnella näitä ”urheilija ei tervettä päivää näe” tai ”lopettaisit sinäkin tuon urheilun” kommentteja ihmisiltä, jotka sitä ei itse tee. Mistä nämä kommentit oikeasti kumpuavat? Urheilen ihan varmasti jatkossakin ja näen terveitä päiviä pitkälle tulevaisuuteen.

2. ”Salilla kasvaa liian isot lihakset”

Ei ole ainakaan minulle kasvanut 10 vuoden aikana. Voisi kasvaa isommiksi. Lihaksen kasvuun vaikuttaa hyvin pitkälti treenimäärä, ravinto, lepo ja toistojen määrä ja se tehdäänkö sarjat oikeasti loppuun niin sanotuin maksimipainoin. Voin luvata, että ne lihakset ei lähde kasvuun räjähtäen jos et ole joku teinimutanttininjakilpikonna. Itse käyn salilla siksi, että oma tukielimistöni pysyisi kunnossa ja on valmiina ottamaan muiden lajien iskutuksen vastaan. Ja ei niistä pienistä lihasten kasvuista haittaakaan ole, koska en tavoittele maratonin maailmanennätystä, vaan tahdon pysyä kokonaisvaltaisesti terveenä (ja hyvännäköisenä). Jos en harrastaisi triathlonia, niin harrastaisin luultavasti salia huomattavasti enemmän. Aika ei valitettavasti riitä kaikkeen.

Myöskään juoksu- tai pyörälenkki ei korvaa jalkalihastreeniä. Lihakset tarvitsevat tietynlaista rasitusta kasvaakseen. Aerobinen liikuntaa usein polttaa rasvan lisäksi myös lihaksiasi. Siksi olisikin tärkeää harjoitella mahdollisimman monipuolisesti.

On tuossa vuosien varrella päässyt kasvamaan ihan jäätävät lihakset.

3. ”Ei kyllä tarvitse käydä treenata, kun oli tuo muutto/remontti/ojankaivuu”

Ok. tämä on tavallaan totta, mutta eritavalla kuin kuvittelet. Kokonaiskuormitusta ei missään nimessä kannata kasvattaa liian suureksi. Tällä tarkoitan koko elämän kuormitusta. Jos sinulla on ollut raskas päivä töissä tai arjessa, niin ei ole mitään järkeä lisätä elimistön kuormaa kovalla treenillä. Se, että olet kantanut muuttolaatikoita tai purkanut seinän ei suoraan korvaa treeniä. Tämä johtuu taas siitä, että liikkeet, toistot ja varsinkin ergonomia on salilla aivan eri kuin esimerkiksi sitä muuttokuormaa kantaessa. Sen raskaan työn lisäksi kannattaa kyllä käydä tekemässä joko salilla liikkeet oikein tai tehdä vaikka joku kävelylenkki palauttelemaan lihaksia päivän kuormituksesta. En kyllä itsekään jaksaisi kovan fyysisen päivän jälkeen lähteä enää salille pumppailemaan rautaa, mutta yrittäisin pakottaa itseni edes sinne kävelylle. Näin myös palaudut nopeammin.

4. ”Taasko sinä olet syömässä?”

Näin olen. Syön 5-6 kertaa päivässä. Kulutan myös paljon. Välillä syön tarkoituksella enemmän kuin kulutan. Joillekin tämä on aivan käsittämätöntä. Minulle kyseisen lauseen kuunteleminen vähintään kerran viikossa on käsittämättömän perseestä. Minun ns. normaalikulutus vuorokaudessa on noin 2000 kcal luokkaa. Tämä siis silloin kun en tee oikeastaan mitään. Sitten kun tähän lisätään arkiaktiivisuutta tai saati sitä liikuntaa nousee tuo kulutus helposti 3000 kcal luokkaan. Kovina treenipäivinä lähemmäksi 4000 kcal. Siksi minun pitää syödä. Muuten en jaksa. Muuten en palaudu. Muuten muutun hyvin kiukkuiseksi. Tämä voi olla todella hankalaa ymmärtää, jos ei itse liiku säännöllisesti. Toisena esimerkkinä voidaan ottaa vaikkapa retkeily. Jos olet 24/7 luonnossa, liikut, kehosi hoitaa lämmitysjärjestelmääsi normaalia kovemmalla teholla, niin on äärettömän tärkeää myös syödä huomattavasti normaalia enemmän. Miksi? Koska kehosi tarvitsee energiaa sinun elintoimintojen ylläpitämiseen. Jos elimistö ei saa tarpeeksi energiaa, niin se alkaa sulkemaan toimintoja pikkuhiljaa. Et välttämättä edes huomaa tätä itse. Ajattelu alkaa matelemaan, sinulle tulee kylmä, väsyttää, kiukuttaa ja mikään ei oikein luista. Ei se autokaan kulje ilman polttoainetta/sähköä. Elimistö ei ole periaatteessa kulutuksessa yhtään sen erilaisempi.

Ai ****etti sentään että en jaksaisi tätä kommenttia kuulla yhtään kertaa enää. Mutta tulen sen kuulemaan. En minäkään ole ihmettelemässä miten joku syö niin vähän. Tai olen kyllä henkilönä sellainen, että minua ei muiden elämä muutenkaan kiinnosta sillä tasolla, että puuttuisin muiden tekemisiin. Olen kiinnostunut kyllä ihmisistä, mutta joku roti sentään. Noin sekin on systeemistä ulkona.

5. ”Onko sinulla lapamatoja, kun et liho?”

JooO. Lue kohta neljä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s